České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Lezecká sezóna v Karakoramu je zatím jedno velké drama

Gasherbrum I (8068 m)
Nejsledovanější expedicí jsou nyní polští horolezci na Gasherbrumu I. Velezkušení himalájisté Marcin Kaczkan a Artur Hajzer se vydali v neděli 7. 7. z C3 (7150 m) směrem k vrcholu. Když dosáhli výšky 7600 m, rozhodli se otočit kvůli velmi silnému větru na vrcholovém hřebeni. Poté, co sestoupili do C3, dali o sobě vědět do BC a oznámili, že sestoupí do C2 (6400 m). Isabella Hajzerová potom dostala SMS zprávu: „Marzin spadl do Japonského kuloáru.“ Po obou alpinistech byla zahájena záchranná akce, do které se zapojila německá expedice, řada výškových nosičů a později i ruská expedice. Právě její členové objevili v C2 ve stanu živého Marcina Kaczkana, který je nyní na cestě do BC. Bohužel do této doby se nepodařilo najít Artura Hajzera, který se pravděpodobně vydal svého kolegu hledat.

 

Broad Peak (8051 m)

Na této osmitisícovce byl zaznamenán první a zatím poslední úspěšný výstup na vrchol v letošní letní karakoramské sezóně, který se 4. 7. podařil Australanovi Josefu Inhogeovi. Dalších 6 horolezců se již nedokázalo probít silným větrem a hlubokým sněhem, a tak dosáhli "pouze" tzv. Foresummitu (8035 m). Německá expedice na Broad Peak zaslala velmi smutnou zprávu. Jedna z členek týmu spadla během sestupu do BC do rozvodněné ledovcové řeky. Boj se silným proudem byl nad její síly. Později se podařilo najít její tělo bez známek života. Brian Richard, člen FTA týmu, utrpěl zranění nohy v C1 a nyní čeká na zlepšení počasí, aby ho mohl transportovat vrtulník. Polský horolezec Jacek Berbeka, bratr v zimě tragicky zesnulého Macieje Berbeky, který se s Tomaszem Kowalskim nevrátil z vrcholu, oznámil, že jeden z členů patrně objevil v nadmořské výšce 7900 m tělo jednoho z dvojice tragicky zemřelých. Patrně se jedná o tělo T. Kowalského, protože podle dostupných informací právě on zemřel na vyčerpání a podchlazení, zatímco M. Berbeka se s vysokou pravděpodobností zřítil. Cíl ale zůstává stejný – najít těla obou polských horolezců a důstojně je pohřbít.

 

K2 (8611 m)

Všechny expedice mířící na „královnu hor“ mají za sebou přesun do BC. Japonský a švýcarský tým postavily již C2, nyní jsou ale kvůli špatnému počasí zpět v BC.


Vládkyně Karakoramu K2 - neodolatelná výzva pro ty nejlepší horolezce

Nanga Parbat (8126 m)

Rumunský tým, který prostupoval Rupálskou stěnou (a nedotkl se ho tedy brutální teroristický útok), dosáhl 3. 7. výšky 7200 (C4). Kvůli sinému větru však museli horolezci sestoupit do nižších táborů, kde budou nyní čekat na příchod lepšího počasí. Předpovědi na následující týden ale nejsou dobré.

 

Zdroj: Altitudepakistan.blogspot.com, Explorersweb.com a lidé&HORY