České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Letošní sezóna v Karakoramu se dá označit za tragickou - stručné shrnutí

Letošní sezóna v druhém nejvyšším pohoří světa, jemuž vládne královna hor K2, přinesla více smutku než radosti. Představme si ve stručnosti, co vše se na jednotlivých vrcholech událo:

 

Gasherbrum I (8068 m)

Z českého pohledu se jednalo o nejsledovanější osmitisícovku, protože Marek Holeček se zde pokoušel společně se Zdeňkem Hrubým dokončit již rozdělaný prvovýstup v jihozápadní stěně. Celý projekt však skončil velkou tragédií, když se Zdeněk zřítil a zemřel. Ve stínu této tragédie zůstal úspěch dvojice Čechů, která s nimi do Karakoramu odjela. Tomáš Petreček a Marek Novotný vystoupili po normálních cestách na Gasherbrum I a Gasherbrum II během pouhých 18 dnů. Tento double se podařil dalším osmi lezcům, Marian Galvan to zvládl jako jediný sólo. Zdeněk nebyla jediná horolezecká legenda, která zde zakončila svou životní pouť. V Japonském kuloáru se 7. července zřítila ikona polského horolezectví Artur Hajzer. Na Gasherbrumu I beze stop zmizela také celá trojice španělských horolezců Xevi Gomez, Alvaro Paredes a Abel Alonso.


Zleva: M. Holeček, Z. Hrubý, M. Novotný a T. Petreček

Gasherbrum II (8035 m)

Stejně jako loni se nejdostupnější karakoramská osmitisícovka obešla bez obětí. Na její vrchol se letos dostalo více jak 30 lidí, mezi nimi i zmíněná česká dvojice.

 

Broad Peak (8051 m)

Na této osmitisícovce byl zaznamenán úspěšný výstup na vrchol 4. 7., který se podařil Australanovi Josefu Inhogeovi. Dalších 6 horolezců se tentýž den nedokázalo probít silným větrem a hlubokým sněhem, a tak dosáhli "pouze" tzv. Foresummitu (8035 m). Jedna z členek německé expedice zahynula během sestupu do BC, poté co spadla do rozvodněné ledovcové řeky. Tragickou bilanci Broad Peaku výrazně navýšilo zmizení tří íránských horolezců při sestupu z pokusu o prvovýstup.

 

K2 (8611 m)

Špatné zprávy přišly také z druhé nejvyšší hory světa, která se letos zahalila do sněžného hávu a pro letošní rok se v kolonce statistiky výstupů objeví nula. Bohužel prázdné políčko nebude u statistiky obětí. Lavina zabila zkušeného novozélandského horolezce Martina Schmidta (53) a jeho syna Denali Schmidta (25). Ve středu 24. 7. vystupovala k vrcholu K2 velká 21-členná skupina horolezců, v níž byla tato dvojice. Všichni se nakonec kvůli velkému lavinovému nebezpečí rozhodli sestoupit z C2 do BC, až na dvojici Novozélanďanů, která pokračovala dál. Podařilo se jim dosáhnout C3 (7400 m), než s nimi bylo 26. 7. ztraceno jakékoliv spojení. Pověřený Šerpa vystoupil 28. 7. do C3, kde zjistil, že celý tábor byl zasažen lavinou.


Vládkyně Karakoramu K2 - neodolatelná výzva pro ty nejlepší horolezce

 

Nanga Parbat (8126 m)

Rumunská expedice ve složení Marius Gane, Teo Vlad, Zsolt Torok a Aurel Salasan vystoupila na vrchol v neděli 21. 7. z Rupálské strany po cestě Schell. Expedice pokračovala navzdory brutálnímu útoku extrémistů, kteří 22. června zavraždili 11 horolezců na Diamírské straně hory. Úspěšný výstup prezentovali jako vzkaz světu, že brutalita teroristů horolezeckou vášeň nezastaví.

 

Prvovýstupy

Italové Matteo Della Bordella, Luca Schiera a Silvan Schüpbach zdolali novou cestu v západní stěně Uli Biaho (6109 m).

Tříčlenná expedice ve složení Hansjorg a Matthias Auerovi (AT) a Simon Anthamatten (SUI) úspěšně vystoupila na sedmitisícovku Kunyang Chhish East (7400 m) - na fotografii. Tento vrchol již byl pokoušen několikrát, nejvýše se v roce 2006 dostali Američané Steve House a Vince Anderson, kteří se před obtížnou stěnou z lámavé skály cca 300 m pod vrcholem otočili. Není divu, že právě Kunyang Chhish East byl považován za jeden z velkých problémů alpinismu. Jednalo se o technicky obtížný výstup alpským stylem, který bude zcela jistě patřit k „highlights“ letošní horolezecké sezóny.

Český prvovýstup na šestitisícovku Uzum Brakk

Začátkem srpna přilétla z Karakoramu jedna dobrá zpráva. Jirkovi "Plizimu" Pliskovi a Ondrovi Mandulovi se podařilo 8. 8. 2013 vystoupit západním pilířem na do té doby nevylezenou horu Uzum Brakk (6422 m). V minulosti se o výstup pokoušelo několik expedic jako první Japonci (1975), pak následovaly britské pokusy (1980, 1986) a také Američané (1993) a Němci (1995) – nikdo z nich však vrcholu nedosáhl. Příčinou jejich neúspěchu bylo buď zhoršení počasí, nebo příliš velké technické obtíže. Nejblíže vrcholu byli zřejmě Britové, kteří výstup ukončili asi padesát výškových metrů pod vrcholem. Vedli se diskuze o tom, zda takový pokus uznat jako úspěšný či nikoliv. Výstup nakonec uznán nebyl údajně proto, že výstup byl ukončen kvůli technickým obtížím a nebylo dosaženo vrcholu. Je možné, že mi však něco uniklo :-). (Na Summitpost je hora označena jako nevylezená zde.) Nová cesta na západním pilíři má pracovní název "Ve správný čas na správném místě"; na závěr ještě pár čísel: 1600 výškových metrů, 35 délek - 6b, A1, M5, 70°.


Uzum Brakk - majestátný štít nad ledovcem Hispar v Karakoramu, foto: www.summitpost.org

Navštivte stránku HO SKOL, kde najdete i krátký rozhovor Plizim.

 

Zdroj: archiv lidé&HORY, zprávy z expedic, Explorersweb.com