České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Les Drus – první volný přelez

Tom Livingstone, špičkový britský alpinista, si po skvělých prvovýstupech na Latok I (2018), Koyo Zom (2019) nebo Tengkangpoche (2021) připsal další zářez. Společně s Tomem Seccombem jako první volně přelezli cestu Voie des Goudes obtížnosti ED+ M8+ na vrchol Les Drus (též Aiguille du Dru – 3754 m) nacházející se ve francouzských alpách v masivu Mont Blancu nedaleko Chamonix.

Britové mají na této hoře dlouhou tradici, šlo totiž právě o britskou skupinu ve složení Clinton Dent a James Hartley, společně s průvodci Alexandrem Burgenerem a Kasparem Maurerem, která podnikla v září 1878 historický výstup na vrchol. Hned o rok později zdolala francouzská trojice J. E. Charlet-Straton, P. Payot a F. Follignet také vedlejší vrchol Petit Dru (3733 m).


Rob Smith sestupuje těžkou délku v průběhu prvního pokusu v lednu 2022. Foto Tom Livingstone

Prvovýstup 850 metrů dlouhé cesty Voie des Goudes provedli Francouzi v roce 1967. První pokus o volný přelez zaznamenali v roce 2012 Jeff Mercier a Korra Pesce. Sám Livingstone letos cestu dvakrát neúspěšně zkoušel. Nejprve v lednu s Robem Smithem, kdy je vyhnala tma, silný vítr a velká zima. Začátkem března zkoušel vylézt tuto linii s Mattem Glennem, s nímž o několik měsíců dříve stanul na vrcholu himálajské Tengkangpoche. Znovu jim však způsobovaly značné obtíže extrémně nízké teploty, které dosáhly až minus 21 stupňů Celsia. Lézt proto museli ve veškerém dostupném oblečení, což jim značně ztížilo postup. Na vrchol se tedy kvůli špatným podmínkám znovu nedostali, připsali si alespoň dílčí úspěch, když překonali nejvyšší dosažené místo z lednového výstupu.


Livingstone  Seccombe na vrcholu Les Drus. Foto Tom Seccombe

Až při třetím pokusu s Tomem Seccombem se počasí umoudřilo. Do stěny nastoupili Livingstone a Seccombe 10. března, postupovali však pomaleji než zamýšleli. Namísto původně plánovaného jednoho bivaku, proto museli ve stěně přespat dvakrát, navíc byly obě noci poměrně nepříjemné. První den našli pouze drobnou skalní římsu, druhý den zase zažili nepříjemné překvapení v podobě několika centimetrů čerstvého sněhu. Kromě toho jim kvůli neplánovanému druhému bivaku došlo jídlo. Přesto se nevzdali, dolezli dvě závěrečné délky a 12. března kolem poledne stanuli oba na vrcholu. „Dolezli jsme hladoví, ale spokojení. Jsem rád, že jsme to dokázali. Šlo o skvělé dobrodružství se spoustou moderního, obtížného lezení,“ shrnul akci Livingstone. Výstup posléze hodnotil: „Myslím, že jde o jednu z nejtěžších alpských cest, které jsem absolvoval.“


Lezení v cestě Voie des Goudes. Foto Tom Livingstone


Les Drus. Foto Tom Livingstone

Text: VŠ
Zdroje: explorersweb.com, tomlivingstone.com