České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Legendární anglický horolezec Doug Scott zemřel

Douglas Keith Scott (Doug Scott), který se narodil v Anglii v roce 1941, byl v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století skutečnou horolezeckou osobností.
Do historie se zapsal nejen svým vzhledem připomínajícím Johna Lennona, ale hlavně svými výstupy v Alpách ale i v Himaláji. Zúčastnil se 45 expedic ve vysokých horách v Asii, polovinu výstupů vedl novými cestami alpským stylem.
 


Doug Scott na fotografii z roku 1975 a ze současnosti, foto Doug Scott


V roce 1975 byl účastníkem expedice Chrise Boningtona a spolu s Dougalem Hastonem jako první Britové stanuli na Mt. Everestu. Na vrchol vystoupili pozdě odpoledne a při sestupu byli nuceni neplánovaně bivakovat ve sněhové jeskyni cca 100 výškových metrů pod vrcholem! Bez stanu, bez spacáku, s prázdnými kyslíkovými lahvemi. Tento počin se zapsal do historie Himalájského lezení.
 


Doug Scott na Mt. Everestu, foto Doug Scott


Dougal Haston překonává Hillaryho převis, klasický snímek při výstupu na Mt. Everest, foto Doug Scott


Everest ale zdaleka nebyl vrcholem jeho kariéry. O dva roky později se pokusil zdolat dosud nevylezenou horu Orge (Baintha Brakk, 7285 m) v Karakoramu. Po úspěšném výstupu spolu s Chrisem Boningtonem je čekal náročný sestup. Doug si při slaňování ve výšce cca 7000 m zlomil obě nohy a do základního tábora se musel doplazit! Sestup jim zabral celý týden. Chris si navíc při jednom z dalších slanění zlomil žebra.
Tento sestup spolu s bivakem cca 100 m pod Mt. Everestem patří mezi nejhodnotnější počiny v horolezecké historii.

 


Doug Scott se plazí do základního tábora, 1977, foto Doug Scott


V roce 1979 vystoupil severním pilířem na Kanchenjungu bez použití kyslíku.
Doug Scott se mj. čtyřikrát pokoušel o výstupy alpským stylem na K2, Nanga Parbat a Makalu. Bez úspěchu.

V roce 2011 obdržel nejprestižnější horolezecké ocenění Zlatý cepín v kategorii „celoživotní přínos“, který mu předal Walter Bonatti.


Doug Scott přebírá Zlatý cepín od Waltera Bonattiho, foto: Anna Piunova

 

Doug Scott je právem považován za jednoho z nejvýznamnějších horolezců všech dob. Velmi aktivně se věnoval také charitativní činnosti v Nepálu a Pákistánu. V roce 1994 založil organizaci Community Action Nepal.

Čest jeho památce!

Text: OJ
Zdroj: explorersweb.com, dougscottmountaineering.co.uk