České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Kristián Hynek vyhrál Alpentour Trophy, lidé&HORY Duratec celkově třetí

Závěrečná etapa Alpentour Trophy, kterou po celou dobu provázelo sluníčko a krásné výhledy, patřila k těm kratším, nicméně i v ní se dalo kartami pořádně zamíchat. Zejména pak v dominantní části závěrečné etapy, kterým bylo velmi dlouhé stoupání z Wießenbachu (700 m) k horní stanici lanovky na Hauser Kailbling (1850 m).

 

Kromě pěkného počasí a krásné krajiny bylo důvodů k radosti více. Hlavním z nich je vítězství Kristiána Hynka (Česká spořitelna Specialized MTB Team), který se ve velmi nabité mezinárodní konkurenci dokázal prosadit suverénním způsobem. S klidným srdcem tak může zapomenout na loňské čtvrté místo s odstupem pouhých dvou sekund na bednu. Letos na ni vystoupal jako první Čech v historii a rovnou na stupeň nejvyšší! (Něco podobného se podařilo v ženské elitní kategorii v roce 2009 Tereze Huříkové). Před ME v maratonu potvrdil Kristián Hynek špičkovou fazónu, věřme, že mu vydrží. Druhou příčku v celkovém hodnocení udržel domácí dvojnásobný vítěz závodu (2008, 2009) Alban Lakata (Topeak Ergon Racing Team), který v poslední etapě výrazně ztratil a dojel na 6. místě. Ilias Periklis (Team Protek) včera naznačoval, že se možná pokusí opět vyhrát etapu. To se mu povedlo a v cíli se ukázal jako první v čase 2:20:15. Kristián mohl jet v klidu, a tak si pohlídal druhou příčku – za řeckým profíkem dojel s odstupem 1 minuty a 10 sekund. Svůj náskok v čele závodu tak posunul na konečných 9 minut a 29 sekund, což je na Alpentour Trophy s ohledem na poslední ročníky náskok skutečně drtivý. Příjemnou zprávou je i posun Tomáše Vokrouhlíka (BMC-SAVO racing) na celkové 4. místo, když kromě Hynka a Lakaty nestačil už jen na celkově třetího Švýcara Stolla.

Ještě suverénnější průběh měla letos elitní kategorie žen. Angličanka Sally Bighamová (Topeak Ergon Racing Team) dominovala všem etapám a s náskokem skoro hodiny a půl zvítězila před celkově druhou Švýcarkou Nadiou Walkerovou (Stöckli Swiss Team). Na stupních vítězů je doprovodila Holanďanka Monique Zeldenrustová (Giant).

V předposlední etapě se oblékl do trikotu vedoucího závodníka kategorie „elite masters" Bart Brentjens a dovezl ho až do cíle. V této kategorii zastupoval české barvy Robert Novotný (Sweep cycling), který dojel na 4. místě.

A našemu týmu lidé&HORY Duratec (Ondřej Mikule a Daniel Polman) se na půjčených "kozách" podařilo doskákat pro druhou českou bednu, když jsme třetím místem v závěrečné  etapě potvrdili tuto pozici i v celkovém hodnocení.


... a je to za náma - 4 dny pořádný ale pěkný dřiny!

Češi v TOP 10 ve svých kategoriích v celkovém hodnocení:

elite man:

1. Kristián Hynek (Česká spořitelna Specialized MTB Team)

4. Tomáš Vokrouhlík (BMC-SAVO racing)

elite master:

4. Robert Novotný (Sweep cycling)

SK2 (30-39 let):

9. Michal Láník (MTB Ondřejník)

Alpentour Adventure:

3. lidé&HORY Duratec (Daniel Polman a Ondřej Mikule)

5. N.A.C.O. Liberec (Tomáš a Aleš Pacltovi)

 

Oficiální výsledky: http://www.mtbfestival.at/index.php?id=38

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Třetí etapa (73 km / 2800 m) patřila dle názorů většiny závodníků k té nejtěžší. Nejprve se jelo velmi výživné stoupání k chatě Türlwandhütte pod Dachsteinem a pak následovala série velmi strmých sjezdů, výjezdů a houpavých trailů. Prakticky celá trať byla promáčená, jelo se hodně po blátě i po kořenech, takže míst k odpočinku bylo jako šafránu.

 

České překvapení letošní Alpentour Trophy se vyvíjí k radosti všech fanoušků Kristiána Hynka, kterého tady jmenují tak trochu americky „Hainek“. Jezdec týmu Česká spořitelna Specialized MTB Team dostál svému včerejšímu prohlášení a jel defenzivně. V etapě skončil třetí, ale s minimální ztrátou na jezdce, kteří ho v celkovém pořadí bezprostředně neohrožují. Ke klidu mu přidal i defekt jeho hlavního pronásledovatele Švýcara Urse Hubera.  Etapu vyhrál (loni celkově druhý) řecký profík Ilias Periklis (Team Protek) v čase 3:11:56, pouze 25 sekund za ním přijel domácí Alban Lakata (Topeak Ergon Racing Team) těsně následován Kristiánem Hynkem. Lakata se posunul na celkové 2. místo, na Hynka ztrácí před poslední etapou 6 minut a 3 sekundy. Celkově třetí je Švýcar Thomas Stoll, který za prvním místem již zaostává o osm a půl minuty. Příjemnou zprávou je, že do boje o přední příčky zítra ještě může zasáhnout i celkově pátý Tomáš Vokrouhlík (BMC-SAVO racing), kterého od čtvrtého Urse Hubera dělí pouhých 23 sekund, šestý Lukas Buchli za ním zaostává o více než minutu.


Kristián Hynek (st. č. 9) pár minut po startu, foto: Regina Stanger

Mezi ženami nedošlo k žádnému překvapení. Závodu stále neohroženě vládne Sally Bighamová (Topeak Ergon Racing Team), která dominovala i dnešní velmi těžké etapě.


Sally Bighamová běží na vyhlášení

Ke změně trikotu celkového lídra došlo v kategorii „elite master“, kde se do čela probojoval Bart Brentjens (Milka-Superior). Robert Novotný je zatím celkově čtvrtý se ztrátou čtvrt hodiny na holandskou bikovou legendu. Na třetí místo ztrácí přes sedm minut.

Lídři v elitních kategoriích: Bart Brentjens, Sally Bighamová a Kristián Hynek

Z celkem devatenácti týmů, které pokračují v závodu dvojic „Alpentour Adventure“, dojel tým lidé&HORY Duratec (Ondřej Mikule a Daniel Polman) na 3. místě, čímž si upevnili stejnou pozici i v celkovém hodnocení. Obdobně na tom je pak dnes 5. bratrská dvojice Tomáš a Aleš Pacltovi z týmu N.A.C.O. Liberec. Smutnou zprávou z dnešního dne je odstoupení ze závodu, které potkalo Milana Špolce (Česká spořitelna Specialized MTB Team) – po dvou etapách celkově druhý v kategorii SK4 (50 a více let).


Vítěz 3. etapy - Ilias Periklis

Ilias Periklis po dojezdu: „Myslím, že tato etapa byla a bude nejtěžší ze všech. Některá stoupání byla velmi strmá, trať často hodně připomínala cross country a navíc byla i celkem dlouhá. Dnes mi to sedlo, cítil jsem se dobře, hlavně nohy jsem měl silné. Zítra si budu chtít pohlídat první desítku a třeba se pokusím zase vyhrát etapu.“

Kristián Hynek po dojezdu: „Dnes jsem si samozřejmě hlídal Urse a Albana, což jsou kluci, kteří byli před dnešní etapou ke mně nejblíže. Ilias zaútočil velmi brzo a v jednu chvíli na nás měl dokonce 4 minuty náskok. Ani jsem netušil, kolik na mě v celkovém hodnocení ztrácí, ale Alban mi říkal, že na něj to bylo nějakých 12 minut, takže jsem mohl zůstat v klidu. V cíli nakonec najel jen pár sekund. Dnešní etapa byla hodně těžká. Je to ale i tím, že se jede už třetí den, ale rozhodně mě překvapila, myslel jsem, že bude lehčí než ta první. Asi bych je postavil zhruba na stejnou úroveň.“

lidé&HORY Duratec po dojezdu: „Věděli jsme, že třetí etapa je nejtechničtější ze všech a mohla by proto našim těžkým celopérům alias „kozenkám“ sedět. Pohoupali jsme je na kořenech, kamenech a dali jim pořádně nažrat bláta. Zdá se, že jim celkem chutnalo, protože nás dovezly na třetím místě s malým odstupem za prvními a druhými týmy. Do zítřejší etapy vyrážíme s jasným cílem – pokusit se udržet bednu až do cíle.“

Češi v TOP 10 ve svých kategoriích po 3 etapách:

elite man:

1. Kristián Hynek (Česká spořitelna Specialized MTB Team)

5. Tomáš Vokrouhlík (BMC-SAVO racing)

elite master:

4. Robert Novotný (Sweep cycling)

SK2 (30-39 let):

9. Michal Láník (MTB Ondřejník)

Alpentour Adventure – man:

3. lidé&HORY Duratec (Daniel Polman a Ondřej Mikule)

5. N.A.C.O. Liberec (Tomáš a Aleš Pacltovi)

 

Oficiální výsledky:

http://www.mtbfestival.at/index.php?id=38

 

Další fotografie z 3. etapy:


Zleva: Gerhard Schönbacher a Regina Stanger - to jsou "rodiče" Alpentour Trophy


Areál ve Schladmingu nyní žije Alpentour Trophy, ale stále se připravuje na WM 2013 - to bude v zimě svátek...


Naši kamarádi na 1. a 2. místě - letos jim s kozenkama nestačíme... Ale bavíme se a to je hlavní!

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Druhá etapa Alpentour Trophy stoupala pouze do kopce – jela se horská časovka na Planai (cca 1850 m). Na 16 kilometrech čekalo závodníky převýšení 1100 metrů, takže nezbýval prostor pro žádné taktizování a jel se „full gas“ až do cílového oblouku!

 

Velmi příjemnou zprávou je další skvělý výsledek Kristiána Hynka (Česká spořitelna Specialized MTB Team), který zatím závodí v konkurenci zvučných jmen ověnčených medailemi z olympiád, MS, ME atd. s naprostou suverenitou. Dnešní časovku vyhrál s náskokem 1 minuty a 9 sekund před Švýcarem Lukasem Buchlim (BiXS-iXS Pro Team). Třetího nejlepšího času dosáhl jeho krajan Urs Huber (Stöckli Pro Team), který byl o dalších 7 sekund pomalejší. Tomáš Vokrouhlík (BMC-SAVO racing) dojel osmý se ztrátou 2 minut a 19 sekund a jeho týmový kolega Martin Horák na 34. místě se ztrátou 12 minut. Kristián Hynek celkově vede s náskokem 5 minut a 15 sekund na druhého Urse Hubera. Na třetí příčce zatím figuruje Alban Lakata před Andreasem Stollem a pátým Tomášem Vokrouhlíkem.

Kristián Hynek v dresu lídra po dojezdu do cíle

Kristián Hynek po dojezdu: „Podařilo se mi potvrdit včerejšek, což je potěšující. Nejdříve jsem sjel Urse Hubera, který startoval minutu přede mnou. Většinu kopce jsme jeli spolu a střídali jsme se. Občas zvyšoval tempo a nevěděl jsem, jestli chce setřást mě, nebo chtěl dojet Lakatu s Kuglerem, kteří byli na dohled před námi. Nakonec s námi jel Lakata, ale asi kilometr a půl před cílem jsme mu trochu ujeli. Najel jsem si další cenné vteřiny do celkového pořadí, takže teď se budu soustředit na to, abych neudělal nějakou chybu, a pojedu defenzivně, rozhodně nebudu nijak útočit.“


Posledních 200 m do cíle vysoko nad Schladmingem

Nejrychlejší ženou v závodě proti chronometru byla Sally Bighamová (Topeak Ergon Racing Team), která již nezvítězila tak přesvědčivě, jako v úvodní etapě. Jednu minutu a 17 sekund za ní dojela Ruska Věra Andreeva (Team Protek).

Jen o jednu sekundu uniklo vítězství ve druhé etapě Robertu Novotnému (Sweep cycling), když ho jen „o fous“ přeskočil německý biker Max Friedrich (Ergon 24h Racing Team). Minutu za nimi dojel nestárnoucí Holanďan Bart Brentjens (Milka-Superior).

Robert Novotný po dojezdu: „Bohužel letos se mi nejezdí vůbec dobře, protože mám problémy s pravou nohou. Je to nějaký blok v kyčli, ale zatím přesně nevím, o co se jedná. Za ten rok a půl, co mě to trápí, jsem už vystřídal kupu doktorů. Dají mě vždy do kupy, ale při prvním tréninku se bolest vrátí. Alpenour Trophy letos chci spíš jen tak objet, abych se hýbal. Ambice na nějaké umístění proto nemám.“


Robert Novotný přijíždí do cíle

Další Češi ve 2. etapě:

Pouhých 5 sekund dělilo Milana Špolce (Česká spořitelna Specialized MTB Team) od prvenství v kategorii SK4 (50 a více let). V závodu dvojic „Alpentour Adventure“ dojel tým lidé&HORY Duratec (Daniel Polman a Ondřej Mikule) na 4. místě, na 6. místě pak bratrská dvojice Tomáš a Aleš Pacltovi z týmu N.A.C.O. Liberec.

lidé&HORY Duratec po dojezdu: "Dnes jsme na půjčených "kozách" pěkně funěli - do kopce se jim fakt nechce, i když jsme jim zadní tlumiče narvali na max. Ondra si od svého nového lehounkého Canondalu pohoršil tak o 6 kg... Stačí na kolo přidělat 3 naplněné dvoulitrové petky a je to... Dnes jsme se v cíli potkali s Manuelem Pliemem, který nás doprovázel na letošním Bike Campu - jeho vrchařský speciál s pevnou vidlí váží 7,3 kg. Náš čas ale přišel po závodě. Všichni sjížděli do Schladmingu po silnici, ale my si to dali pěkně po sjezdové dráze se skokánky a klopenkami. Byl to parádní zážitek! Jsme rádi, že tu můžeme být a jezdit!"

Češi v TOP 10 ve svých kategoriích po 2 etapách:

elite man:

1. Kristián Hynek (Česká spořitelna Specialized MTB Team)

5. Tomáš Vokrouhlík (BMC-SAVO racing)

elite master:

4. Robert Novotný (Sweep cycling)

SK2 (30-39 let):

6. Michal Láník (MTB Ondřejník)

SK4 (50 a více let):

2. Milan Špolc (Česká spořitelna Specialized MTB Team)

Alpentour Adventure – man:

3. lidé&HORY Duratec (Daniel Polman a Ondřej Mikule)

5. N.A.C.O. Liberec (Tomáš a Aleš Pacltovi)

 

Další fotografie z 2. etapy:


Tomáš Vokrouhlík


Kristián Hynek těsně před cílem


Hned za cílovou čárou se kupila hromada trubek...


Dvojnásobný olympijský medailista Bart Brentjens (NED)

 


 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Hned první den prověřila síly bikerů co do počtu výškových metrů nejtěžší etapa celého čtyřdenního klání. Skvělou zprávou je, že nejvíce jich měl český biker Kristián Hynek (Specialized MTB Team), který s náskokem 3 minut a 55 sekund vyhrál před Švýcarem Ursem Huberem (Stöckli Pro Team). Těsně třetí se v cíli na dojezdu sjezdovky ve Schladmingu objevil vítěz Alpentour Trophy z roku 2009 Alban Lakata (Topeak Ergon Racing Team). Čtvrtou příčku obsadil další Švýcar Andreas Kugler (Multivan Merida Biking Team) a první pětku uzavřel Tomáš Vokrouhlík (BMC-SAVO racing), který na Hynka ztratil 5 minut a 38 sekund. Jeho týmový kolega Martin Horák dojel se ztrátou přes půl hodiny na 29. místě. Loňský vítěz Alpentour Trophy Alexey Medvěděv ztratil na Hynka přes 7 minut a po první etapě se musí spokojit se 7. příčkou.


Šťastný a suverénní vítěz první etapy - Kristian Hynek

Jasnou královnou první etapy se mezi elitními ženami stala Angličanka Sally Bighamová (Topeak Ergon Racing Team), když do cíle přijela s náskokem více než půl hodiny před druhou Holanďankou Monique Zeldenrust (Giant), kterou těsně následovala Švýcarka Nadia Walker (Stöckli Swiss Team).


Sally Bigham - vítězka v ženské elitní kategorii

Kategorii elite master ovládla nestárnoucí biková legenda Bart Brentjens (Milka-Superior). Obhájce prvenství Robert Novotný (Sweep cycling) na něj ztratil 7 minut a dojel na 4. místě.

Náš tým lidé&HORY Duratec (Ondra Mikule a Dan Polman) dojel v závodě dvojic „Alpentour Adventure“ na 3. místě se ztrátou 13 minut na první Rakousko-Německou (Sebamed-Biketeam). Bohužel přes noc nám z hotelu ukradli kola, a tak jsme jeli na vypůjčených spíše freeridově laděných strojích, s nimiž jsme dorazili na start těsně před výstřelem. Moc to na nich nejelo, navíc Ondra měl dva pády a chytaly ho křeče kvůli naprosto odlišné geometrii a posedu na kole. Byl to boj :-).


Příprava našich freeridových "koz" - do startu zbývají minutky...

Další Češi, kteří se umístili ve svých kategoriích v top-ten: Milan Špolc (Česká spořitelna Specialized) dojel v SK4 (50 a více let) na výborném 2. místě a Michal Láník (MTB Ondřejník) v SK2 (30-39 let) na místě 6.

V první etapě s převýšením 2900 m jsme se podívali na nejvyšší bod celého závodu – vrchol Hochwurzen (1849 m), zítra nás čeká horská časovka na Planai (cca 1800 m), během které zdoláme na 16 kilometrech převýšení 1100 metrů.


Úvod etapy - na čele Tomáš Vokrouhlík

Krátké shrnutí první etapy vítěze – Kristiána Hynka:

„Tahle etapa mi opravdu sedla. Mám rád táhlá dlouhá stoupání a navíc jsem se tu sešel s opravdu dobrou formou. Tato etapa byla i v porovnání s těmi, co jsme jeli loni, hodně náročná. Myslím, že nás už nic tak obtížného na závodě nečeká. Dnes jsme jeli ze začátku společně se Švýcarem Stollem a Medvěděvem, pak už jen ve dvojici s ruským obhájcem prvenství, který si ale asi kilometr před horskou prémií na Reiteralmu vystoupil. Od té doby jsem jel sám až do chvíle, kdy mě po mém zabloudění zase sjeli tak na půl minuty. Chvíli jsem přemýšlel nad tím, že se nechám dojet, ale nakonec jsem za to zase vzal a ujel. Náskok mám po první etapě nad očekávání velký, ale cesta do cíle je ještě pořádně dlouhá...“

A ještě dovolte krátké vyjádření k té krádeži kol:

„De facto vybílili celý sklep v hotelu (celkem 7 kol - přeskřípané zámky a tak... prostě profi práce). Stávají se ale přece mnohem horší věci a po zkušenostech s českými médi po SP horských kol v Novém Městě, která si krádeže naprosto trapně zvolila jako téma číslo jedna, to nehodláme nijak rozmazávat. Okolí s námi celou záležitost velmi ochotně řeší a skvělou práci odvádí i policie. A my? Jedeme dál – přece si kvůli tomu nenecháme vzít čtyři dny krásného ježdění po místních kopcích! Sice jsme v půjčovně nafasovali freeridová kola, která do kopce nejedou, ale čert to vem – o to víc se budeme těšit na dojezdy po downhillové dráze do cíle! Vůbec skutečnost, že se nám podařilo do závodu nastoupit, považujeme za takové malé vítězství.“

  • Výsledky první etapy Alpentour Trophy:

http://www.mtbfestival.at/pdf/01_Hochwurzen_2012_einzel.pdf

  • Výsledky první etapy Alpentour Adventure – závod dvojic:

http://www.mtbfestival.at/pdf/01_Hochwurzen_2012_Adventur.pdf

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Přelom května a června patří ve štýrském městečku Schladming opět bikerům, kteří se zde po čtyři dny budou prohánět po místních kopcích na etapovém závodě ALPENTOUR TROPHY. Jedno je jasné, letos bude v horních partiích hodně sněhu...

 

Do závodu, který startuje zítra na dojezdu sjezdovky na Planai (známé z SP v alpském lyžování), nastoupí vedle loňského vítěze Alexeye Medvedeva i řada českých elitních bikerů. Celkem se do závodu přihlásilo 22 Čechů, což je rekordní počet. V kategorii elite bude mít slušné šance na umístění loni čtvrtý Kristián Hynek (Česká spořitelna Specialized), dále si zuby na přední pozice budou brousit i Tomáš Vokrouhlík a Martin Horák (oba BMC Savo Racing). Vítězství v kategorii "elite master" bude obhajovat Robert Novotný (Sweep Cycling).  Na start závodu dvojic "Alpentour Adventure" se opět postaví i náš tým lidé&HORY Duratec ve složení: Ondra Mikule a Dan Polman. Také z letošní Alpentour Trophy vám budeme přinášet on-line zpravodajství.


Start druhé etapy z náměstí ve Schladmingu

A co letos na závodníky čeká?
Necelých 215 kilometrů, ale především pak poctivých 8800 metrů převýšení ve čtyřech etapách:

1/ 69 km - 2900 m
2/ 65 km - 1100 m (časovka do vrchu)
3/ 73 km - 2800 m
4/ 56 km - 2000 m

Den před závodem - snad se zítra budeme taky smát ;-)

Web Alpentour Trophy:
www.mtbfestival.at