České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Koronavirus v Nepálu i pod Everestem


Letiště v Lukle, foto Ondřej Jirásko

 

Vláda minulý týden vyhlásila lockdown v Kathmandu, Pokhaře a dalších regionech s vysokou mírou nákazy. Od pondělí (3.5.) jsou pozastaveny všechny vnitrostátní i mezinárodní lety, pozastavena je také silniční doprava. Omezení by mělo platit dva týdny.

Ještě před uzávěrou bylo nařízeno, že osoby cestující do Nepálu jsou povinny po příjezdu strávit 10 dní v karanténě, navíc se musí prokázat negativním PCR testem. V březnu Nepál karanténu zrušil, aby podpořil jarní turistickou sezonu vč. jarní expediční sezony na nejvyšší horu světa Mt. Everest. Vypadá to však, že rozhodnutí bylo předčasné.

Jako obvykle vyvolávají některá nová omezení zmatek. Z důvodu uzávěry mohou mít horolezci a trekaři vracející se z hor problémy s návratem do Kathmandu.

 


Základní tábor pod Mt. Everestem, foto: Dawa Steven Sherpa

 

Rekordní množství vydaných permitů pro výstup na Mt. Everest

Nepálské úřady se vyhýbají diskusi o koronavirové pandemii. Ministerstvo turismu potvrzuje platnost vydaných povolení k výstupu na Mt. Everest, vydalo rekordních 408 povolení (stav k 28.4.). Při ceně 11.000 USD za permit, vydělal Nepál téměř 4,5 mil. USD.

Koronavirus se šíří také v základním táboře pod Mt. Everestem, který se letos rozrostl téměř na 1000 osob. I když úřady zakázaly jakkoli informovat o koronaviru pod Everestem, již několik dní se šíří informace hlavně přes sociální sítě.

Šerpové zvládli připravit hlavní výstupovou cestu na Mt. Everest a téměř až k vrcholu jsou položená fixní lana. Horolezci absolvují aklimatizační výstupy a nocují převážně v druhém výškovém táboře. Mnozí chtějí mimo základní tábor strávit více dní, než je obvyklé. Důvodem je minimalizace rizika nákazy koronavirem. Týmy se snaží urychlit svůj výstup na vrchol, neboť tuší, že jim mnoho času nezbývá.

V základním táboře se dodržují přísná opatření, týmy jsou izolovány od ostatních, jsou prováděny pravidelné testy, mnoho horolezců je očkováno. Přesto se očekává, že koronavirus ukončí letošní sezonu dřív, a všichni budou nuceni Everest předčasně opustit. Rozhodnutí může přijít velmi brzy.

 

Text : OJ
Zdroj: kathmandupost.com, explorersweb.com