České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Korejci a první letošní Himalájský prvovýstup

Kromě řady pokusů o výstup na osmitisícovky normálkami se i letos na jaře vydalo do nepálské části Himaláje několik skupin horolezců, kteří se chtějí pokusit o prvovýstupy na některé zdejší hory. Za tím asi nejzajímavějším stáli Poláci Adam Bielecki a Mariusz Hatala a Němec Felix Berg. Tato trojice se pokoušela o vytvoření nové cesty v obtížné a vysoké severozápadní stěně osmitisícové Annapurny I, bohužel neúspěšně.

Řada lezců však zamířila i na nižší hory, někteří dokonce na vrcholy, kde dosud žádný člověk nestál. Za jedním takovým výstupem stojí korejský tým, který zamířil do známé oblasti Langtang. Ta se nachází téměř přesně na sever od nepálského hlavního města Káthmándú a leží na pomezí mezi Nepálem a Tibetem (Čínou). V této horské skupině se nacházejí i některé velmi vysoké hory, mezi něž patří osmitisícová Šiša Pangma na čínské straně nebo sedmitisícovky Langtang Lirung a Langtang Ri na straně Nepálu.

Korejská trojice Son Ho-Sung, Jeong Ji-Hun a Park Joung-Yong si ovšem za cíl vybrala jednu z méně známých hor, šestitisícovku Pangri Goldumba vysokou 6620 metrů, která leží téměř přesně na hranici Tibetu a Nepálu. Jedná se o vedlejší vrchol o něco vyšší hory Goldum vysoké 6695 metrů. Ještě při odjezdu do Nepálu si Korejský tým nebyl jist, zda na vrchol již dříve někdo vystoupil. Některé zdroje naznačovaly předchozí výstup, ale oficiální místa spolehlivý zdroj o předchozím úspěchu některého z týmů nemají.

Proto Korejci do údolí Kangtang odjeli a na vrchol Pangri Goldumba skutečně 11. dubna úspěšně vystoupili. Z něj měli krásný výhled na nedalekou Šiša Pangmu, respektive její jihozápadní stěnu. Po návratu potvrdilo nepálské ministerstvo cestovního ruchu, že jde skutečně o první výstup na vrchol. Stejné stanovisko zastávají také Himalayan Database a American Alpine Journal. V Langtangu se sice dříve odehrálo několik nelegálních výstupů, ale nikdy přímo na hranici Nepálu a Tibetu. Prvenství Korejského týmu je tedy potvrzeno, ale dosud čekáme na podrobnější informace o výstupu a použité cestě. Jediné informace jsou dosud dostupné v korejštině, ale snad se brzy dočkáme.


Členové výpravy v Kathmandu. Foto 8K Expeditions


Mapa příslušné části Langtangu. Foto Camp to Camp


Korejci na vrcholu. Foto 8K Expeditions

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com