České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Konec české expedice na Muchu Chhish

Členové expedice na svém facebook profilu popisují svůj pokus o výstup na nezdolaný vrchol Muchu Chhish:

"Ani druhý pokus o vrchol nezdolané Muchu Chhish se bohužel nezdařil.

Tentokrát nás nezradila nepřízeň počasí, ale velké množství sněhu na hřebeni v 6600 m. Po několika hodinách lopocení po pás v „cukrkrystalovém“ hnusu jsme s Tomášem museli otočit.

Akce se přitom vyvíjela velmi slibně. Počasí přálo, lezecké podmínky byly obstojné. Zkušenost z minulého roku a sice že v C2 a C3 nepostavíme více než jeden stan nás hned na začátku přinutila se rozdělit na dvě samostatně postupující skupiny (Kořen+Tomáš a Drobek+Punkáč+Vípek). S Tomášem jsme z BC měli vyrazit jako první a kluci ještě ten den za námi. My do C2 a oni do C1. Tak jsme měli postupovat až na hlavní hřeben. Tato vyprecizovaná strategie nám překvapivě vydržela celý jeden den (kluci to kvůli obtížnosti terénu z C1 otočili).

Cestu z BC do C2 jsme s Tomem udolali po zhruba 10 hod (cca 1500 m výškových), kde ještě na užším hřebínku, než minulý rok jsme vyhrabali místo pro stan. Do traverzu, který nás minulý rok tak hrozivě vyšťavil (12 hod) jsme s chutí vyběhli hned z rána. Oproti minulému roku jsme směr traverzu posunuli o něco níže, přes pás mixového terénu, kde bylo přeci jenom pár možností lehce spočinout a hlavně se jednodušeji odjistit. Traverz jsme zdolali za zhruba 6 hod, vyšvihli se kolem megaobřích seráků a pod jedním z nich blízko hřebene jsme založili C3, kde jsme přečkali noc. Další den bylo krásné počasí. Oblezli jsme „spací“ serák a namířili si to v prudkém svahu přímo k hřebenu. Po několika chvílích však bylo očividné že to nebude zadarmo. 5 cm krusta zmrzlého sněhu a pod ním cukrkrystal, místy i více než po pás, do toho 60-70° lavinozně smrdící svah. Po 5 hod již bylo jasné že plán dosáhnout ten den hlavního hřebene je zcela nereálný, útočit na vrchol do 2-3 dnů je zcela mimo mísu, nemluvně o cestě zpátky. Padlo těžké rozhodnutí o návratu mezi lidi. Sestup jsme si chtěli užít a tak jsme odvážně, bez okolků sjeli nelezenou jihozápadní stěnou – aspoň tady máme primát.

Sečteno - posunuli jsme figuru o cca 250 m výškových dále a potvrdili si, že Muchu Chhish nebude jednoduché vylézt.

Díky za podporu naší akce a horezdar,

Koren"

Zdroj, foto: @muchuchhish2021