České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Kniha zápisků Zdeňka Hrubého – její vydání můžete podpořit i vy zakoupením na Hithit.com

Jméno Zdeňka Hrubého, bývalého předsedy ČHS a špičkového horolezce (na kontě má osm osmitisícových vrcholů - Čho Oju, Gašerbrum I, Gašerbrum II, Lhotse, Šiša Pangma, Broad Peak, Dhaulágirí, Nanga Parbat) nemusíme dlouze představovat. Číslovka osm se mu stala osudnou, neboť právě 8. srpna 2013 tragicky zahynul při sestupu z Gašerbrumu I.

Postřehy, které si na svých cestách zapisoval do všeho, co mu přišlo pod ruku (do účetních knih, starých kalendářů, propadlých diářů…), jsou natolik zajímavé, že se je na popud jedné ze čtenářek rozhodl Boris Hlaváček (mimo jiné i autor úspěšné knihy P.R.A.C.H.T.E.L. aneb život na niti) vydat v edici Skály-hory-lidé knižně.

 

Citujeme z předmluvy B. Hlaváčka:

„...Co jsem však na něm kromě jiného obdivoval, byl jeho obrovský vědomostní přesah. Od znalostí staré i současné poezie, české i světové literatury, vážné, folkové i bigbeatové hudby, nejrůznějších filozofických směrů až po poslední ekonomické trendy. Všechny tyto nesportovní aktivity se s neuvěřitelnou lehkostí objevují v jeho zápiscích z cest. Jeho texty jsou psány neotřelou poutavou formou s obrovským filozofickým nadhledem. Pro vyjádření hloubky vnitřního poznání momentální situace jsou doplněné o přesně cílené a náladu doplňující citace z filmů, knih i běžných povídaček. Zápisky z jeho deníků jsou zcela výjimečné a vymykají se běžným horolezeckým cestopisům. Při jejich čtení se dostanete až pod kůži horolezce nejen při nejnebezpečnějších situacích, ale i při opojném pocitu ze zdolání kýženého cíle."

Kniha je doplněná fotografiemi Radka Jaroše a Marka Holečka i vysvětlivkami jednotlivých do textu vsunutých citátů.

Křest knihy bude za účasti většiny Zdeňkových spolulezců (R. Jaroš, M. Holeček, T. Marčík, rodiny a dalších) na Festivalu horolezeckých filmů Český ráj, který proběhne na zámku Hrubá Skála a v Sedmihorkách 19. – 21. června (www.fhfcr.cz). Ale už teď si můžete knihu objednat na https://www.hithit.com/cs/project/1248/kam-doletne-sokol.

Pro ilustraci přinášíme malou ukázku z připravované knihy:

Fixujeme materiál na skoby, stavíme plošinu pro stan. Ochlazuje se, rádi zalézáme do stanu, vaříme. Rozhled v krásném počasí, obrovský odtrh séraků na dosah ruky. Odtamtud odjela v roce 2001 největší lavina v mém životě. Přežili jsme ji s Radkem v prvním táboře. Přeběhla tenkrát celý ledovec a vyběhla naproti do svahu Broad Peaku. Tentokrát, zatím, pouze dvě něžné návštěvnice elegantně šustí do údolí, provázeny naproti sestřičkami z Broad Peaku. Idyla - a ten vzdoušek! Švidriho oči sice trpí, 6 400 metrů je znát. Ale tábor dvě stojí!

Stmívá se, Galoš nic neřeší, má rád prostor. Péřová kombinéza, spacák, karimatka, skromná plošinka nad 1 300metrovým srázem. Bivak pod hvězdami. Před spaním kontroluji teploměr, zatím minus čtrnáct. Galoš chrochtá spokojeností, já se raději tulím ke Švidrimu. Při troše představivosti docela atraktivní chlap, hlavně je-li tma, není nic vidět a mám rýmu, takže ani nic cítit. Dobrou, chlapi. V noci rozruch. Galoš vylétl ze spacáku jako čert z krabičky, bez bot, bez maček. Rychlé hmaty u skob, fixní lano letí do temnoty pod námi a už visí, chlapec jeden odvážná. Zachránil čistotu svou i spacáku. No, hlavně že je zpět. Uklidňuji tep a dospávám.

Ráno povinné vaření, hlavně pít, pít, pít. Tady už rozhoduje bolení hlavy, tady už pozor na výškovou nemoc. Nespěcháme, čekáme na sluníčko. Sbaleno, nastupujeme na fixy, slaňujeme. Pod ledovým žlábkem potkáváme další trojici, která nás střídá ve dvojce. Říkáme si, co a jak, good luck, pokračujeme do traverzu. Tam létají kameny a led shora. Spěchám, nesvačil bych tam.

Ve žlabu nad táborem jedna najednou hnusný skřek pode mnou. Se spolulezcem se trhá fixní lano, pád. Po padesáti metrech šťastný konec u skalky. Nekomentujeme, sestupujeme dále. Ještě je co opravovat. A k dokonalosti orlů daleko, na naši adresu.

Martyrium rozbředlého lavinézního sněhu v závěrečném žlabu. Na mačkách se lepí nebezpečné bakule. Závěrečný, mírnější úsek sjíždím jako zamlada v Tatrách, po zadku, cepín úporně brzdí...



Zdeněk se raduje na vrcholu své poslední osmitisícovky - Nanga Parbatu

 

http://www.lideahory.cz/images/stories/novinky/fair_play09/4.jpg
Zdeněk Hrubý si přebírá cenu "Fair Play" za záchranu horolezců na Dhaulagiri

 


Zdeněk Hrubý vrchol Shisha Pangma