České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

K&K Pneu Expedice Annapurna-Everest 2009

Na nejvyšší hoře světa stále působí nadějná česká expedice K&K Pneu Expedice Annapurna-Everest 2009. Expedici musel kvůli zdravotním potížím předčasně opustit Radim Slíva. Nyní se na severní tibetské straně hory snaží postupovat trio horolezců Libor Uher, Petr Mašek a Petr Vlachař. Situaci mají ztíženou dlouhou pauzou při vyřizování víz, kterou byli nuceni strávit v nízké nadmořské výšce. Ztratili tak aklimatizaci z výstupu na Annapurnu a nyní ji musí postupně nabrat na Everestu. Dalším limitujícím faktorem je blížící se období monsunů. Expedici se už podařilo vybudovat první výškový tábor. Více Libor Uher na svém webu z 8. května:

„První noc v C1 máme s Petrem Maškem za sebou. Postavili jsme ve výšce 7050m 3 místný stan HUSKY Aprezil. Dneska se pujdeme podívat výše a přespíme tu ještě jednu noc. Zítra ráno sestoupíme do BC za Petrem Valchařem.“

Petr Vlachař se necítil dobře, a tak sestoupil do základního tábora o den dříve (7. května). Cesta do základního tábora je poměrně náročná – trvá dva dny a jde se celkem 25 km po ledovci. 

Zprávy z expedice sledujte ZDE

Webové stránky Libora Uhera

Webové stránky Petra Maška

Expediční pohlednice - pro zvětšení klik na náhled: {gallery}novinky/chooyu_everest_09{/gallery}