České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Kdo bude první žena na všech 14 osmitisícovkách?

Možná už letos v srpnu budeme znát jméno první ženy, která vyleze na všech 14 osmitisícovek. Ale stále jsou ve hře tři horolezkyně, které o prvenství usilují.

Všechny mají podobnou výchozí pozici - 11 vylezených vrcholů - ale rozhodně ne stejnou. Tři mušketýrky současného výškového horolezectví jsou Rakušanka Gerlinda Kaltenbrunner, Italka Nives Meroi a Španělka Edurne Pasaban.

Gerlindě chybí výstup na Everest, K2 a Lhotse. Její pozice je ztížená tím, že jde o tři ze čtyř nejvyšších hor, včetně té nejobtížnější K2, kde už Gerlinda neuspěla. Výhoda je ve snadné kombinovatelnosti Everestu a Lhotse do jedné expedice a na K2 se leze v jiné sezóně. Což má taky pro letošek Gerlinda v plánu. Na jaře zkusit Lhotse a Everest a v létě v Pákistánu K2 a ještě má podzimní pomonzunové himálajské období k dispozici.

 
 
Foto: Gelinde Kaltenbrunner, zdroj: www.gerlinde-kaltenbrunner.at

Nives a Edurne na jaro plánují společnou expedici na Kančendžengu (odlétají už v půli března), i v případě úspěchu jim budou chybět ještě dvě himálajské osmitisícovky a tedy asi dvě himálajské lezecké sezony. Edurne oznámila na podzim pokus o výstup na Shisha Pangmu a na jaře 2010 jako poslední Annapurnu. Nives je ve velmi podobné situaci s tím, že na podzim by jí čekala Makalu, kde jí už vyhnalo počasí při zimní expedici začátkem roku 2008. Obě tyto horolezkyně mají tedy velmi podobnou šanci být první, jejich problémem je často nestabilní počasí na Kančendženze a Annapurně, které někdy nepustí na vrchol nikoho po celou sezónu. Na Kančendžengu navíc zatím vylezli jen dvě ženy - právě Gerlinda a Britka Ginette Harisson (zemřela v roce 1999 při expedici na Dhaulagiri).

Takže situaci má ve svých rukou Gerlinda Kaltenbrunner. Na všech třech kopcích už se o výstup neúspěšně pokoušela, takže zná situaci, a pokud letos v létě stane na vrcholu K2, má hned několik dalších možností pro výstup na Everest a Lhotse. Naopak pokud jí K2 i letos na vrchol nepustí, tak musí čekat přinejmenším do léta 2010, čímž dá příležitost dokončit projekt dalším dvěma lezkyním. Ty by ale nesměly v podstatě zaváhat, protože Kančendženga je dlouhá expedice, která je „zabaví" na celou letošní předmonzunovou sezónu a Annapurnu na podzim společně s Makalu/Shisha Pangmou taky nezvládnou, takže pro ně je první možnost při ideálních podmínkách na jaře 2010.

Mužů na všechny osmitisícovky vystoupilo už 14, vzhledem k množství čekatelů se dá očekávat, že další přibudou ještě letos.

 
 
Zajímavá statistika výstupů na osmitisícovky: http://en.wikipedia.org/wiki/Eight-thousander