České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Katalánský horolezec Sergi Mingote přišel při zimním výstupu na K2 o život

Krátce před úspěšným výstupem 10 nepálských horolezců přišla z BC pod K2 smutná zpráva - Sergi Mingote, 49letý španělský horolezec, se zřítil při sestupu z C1 do základního tábora.
Podle informací zveřejněných Chhang Dawou Šerpou, leaderem nepálské expedice, Sergi Mingote zemřel po dlouhém pádu ve výši asi 6050 m.
Na pomoc mu přispěchali nejprve Tama Lunger a Alex Gavan, kteří byli blízko pádu, a ze základního tábora Nepálců byl poslán na místo neštěstí lékařský tým. Zranění Sergiho Mingoteho byla ale vážná a zachránit se ho nepodařilo.
Velmi zkušený katalánský horolezec měl na svém kontě sedm osmitisícových vrcholů, na všechny vystoupil bez podpory umělého kyslíku. Sergi Mongote stál na těchto vrcholech: v roce 2018 na Broad Peaku, K2 a Manaslu, v roce 2019 na Lhotse, Nanga Parbatu, Gasherbrumu II a Dhaulagiri. Předtím v roce 2001 vystoupil z tibetské strany na Everest.

Agentury uvádí tuto časovou posloupnost těchto událostí takto:
16/01/2021, 16:00 SEČ
Informace ze základního tábora nepálské expedice: Španěl Sergi Mingote dnes zemřel na K2. Katalánský horolezec sestupoval z tábora 1 do základního tábora pro pokročilé, při sestupu se zřítil a smrtelně zranil.
16/01/2021, 18:00 SEČ
Ze základního tábora K2 Chhang Dawa Šerpa prostřednictvím FB sdělil, že: „10 lezců nepálské expedice dosáhlo vrcholu K2. Všichni jsou v bezpečí a v dobré kondici.“

Čest jeho památce.

Text: LJ
Zdroj: planetmountain.com, www.climbing.com