České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Katalánci úspěšní na Nameless Tower

Již několik týdnů působí v pákistánském Karakoramu trojice katalánských lezců, kteří si vytyčili za cíl volný přelez slavné cesty Eternal Flame na Nameless Tower (6251 m). Ta se nachází v horské skupině Trango, která se rozkládá nad ledovcem Baltoro a tedy nedaleko velikánů jako Mašerbrum, Muztagh Tower nebo K2. Nejvyšším štítem skupiny Trango je Great Trango Tower s výškou 6286 m.

Zmíněnou cestu Eternal Flame v jihovýchodní stěně Nameless Tower poprvé zdolali němečtí lezci Kurt Albert, Wolfgang Gullich, Milan Sykora a Christoph Stieger v září 1989. Již tehdy chybělo k volnému přelezu jen málo, Němci totiž vylezli volně zhruba čtyři pětiny cesty, tudíž vše kromě čtyř délek. Na vrcholu stanuli 20. září a svou cestu pojmenovali podle tehdy velmi populární písně americké ženské rockové skupiny The Bangles.


Nameless Tower. Foto Jacopo Larcher, Barbara Zangerl

Na první skutečný volný výstup celé cesty jsme si ovšem museli počkat téměř 20 roků. Uspěli až bratři Thomas a Alex Huberovi v srpnu 2009. Od té doby přišlo ještě několik dalších pokusů, dosud však všechny neúspěšné. V loňském roce ve stěně působili také členové horolezecké rodiny Marinů. Vůdčí osobností ve snaze vystoupit na Nameless Tower je Edu Marin, který ovšem často leze s bratrem Alexem a otcem Franciscem.

Nejinak tomu bylo i v tomto případě. Katalánská trojice dokázala prostoupit tuto cestu o obtížnosti 7c+ a převýšení 650 metrů po 28 dnech lezení. Na vrcholu stanuli 21. července. Edu Marin se stal pravděpodobně prvním lezcem v historii, který při volném přelezu vyvedl všechny délky. Otec a synové jsou nyní již bezpečně zpět v základním táboře. „Eternal Flame je pro mne začátek nové cesty,“ poznamenal poněkud tajemně Marin.


Francisco Marin, Eddu Marin a Alex Marin. Foto Edu Marin

Jen dva dny po Marinových se volný přelez Eternal Flame podařil také italsko-rakouskému páru Jacopo Larcher a Barbara Zangerl. I tato dvojice se o tuto legendární cesta pokoušela již v loňském roce. „Splněný sen. Oba jsme vyčerpaní a spálení od slunce, ale velmi šťastní, že jsme dokázali tuto ikonickou linii vylézt bez jakýchkoli pádů.“


Zangerl a Larcher v základním táboře. Foto Paolo Sartori

Text: VŠ
Zdroje: explorersweb.com, planetmountain.com