České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Karakoramské ozvěny: Češi již v C3 na Gasherbrumu I, špatné zprávy z K2, Broad Peaku a Gasherbrumu I

Letošní karakoramská sezóna je vskutku velmi dramatická. Kromě mnoha výstupů na vrchol Gasherbrumu II a špičkových výkonů na sedmitisícovkách se zatím hovoří spíše o smutnějších stránkách horolezectví. Začněme ale tou veselou. Marek Holeček a Zdeněk Hrubý již mají na Gasherbrumu I našlápnuto k ostrému pokusu v jejich staronové cestě v jihozápadní stěně Gasherbrumu I, která by představovala další mimořádný prvovýstup na světové úrovni. Čekají v podstatě už jen na optimální počasí.

Více už ale Mára v SMS (28. 7. 2013): „Zdravím z Karákóramu do rozpálených Čech. Naše druhá letošní expedice Never Stop Exploring se Zdendou na osmitisícovku Gašerbrum I má prvních 20 dní za sebou. Stačili jsme přejít ledovec Baltoro a Abruzzi až do BC v 5100 m. Pak nastal výklus a vystavení táboru C1, kde s námi byli ještě naši parťáci Tomáš Petreček a Mára Novotný, kteří se následně vrátili do BC. Já se Zdenkem jsme pokračovali a dostavěli C2 a C3 v 7100 m. V tuto chvíli již odpočíváme v BC a čekáme na vícedenní dobrou předpověď počasí, která nám dá zelenou pro možný nástup do našeho projektu prvovýstupu JZ stěnou Gašerbrumu I. V mezičase se pokusí Tomáš s Márou vystoupit na vrchol klasickou cestou - Japonským kuloárem. Takže se v nejbližších dnech budou dít velké věci.“ Těbůh Mára / BC Gašerbum / Karákóram / Pákistán


Mára & Zdenda - držíme palce!

Špatná zpráva přišla z K2, kde velké množství sněhu dost možná ukončí letošní sezónu s nulovým skóre, co se výstupů na vrchol týče. Bohužel nula zřejmě nebude u statistiky obětí. Právě obrovská lavina pravděpodobně zabila zkušeného novozélandského horolezce Martina Schmidta (53) a jeho syna Denali Schmidta (25). Ve středu 24. 7. vystupovala k vrcholu K2 velká 21-členná skupina horolezců, v níž byla tato dvojice. Všichni se nakonec kvůli velkému lavinovému nebezpečí rozhodli sestoupit z C2 do BC, až na dvojici Novozélanďanů, která se rozhodla pokračovat dál. Podařilo se jim dosáhnout C3 (7400 m), než s nimi bylo 26. 7. ztraceno jakékoliv spojení. Pověřený Šerpa vystoupil 28. 7. do C3, kde zjistil, že celý tábor byl zasažen lavinou. Nicméně těla obou horolezců nalezena nebyla. Oba jsou momentálně pohřešováni a probíhá záchranná akce. Šance na přežití bohužel není velká.

Pohled na K2 z BC pod Broad Peakem

Veškeré jiskřičky naděje vyhasly v případě trojice Íránských horolezců, kteří po prvovýstupu na Broad Peak zůstali ve výšce zhruba 7800 m.

Také trojice Španělů Xevi Gomez, Alvaro Paredes a Abel Alonso, kteří vystoupili v neděli 21. 7. na vrchol Gasherbrumu I a nepodařilo se jim sestoupit do C2, již nemá šanci na přežití. Do pátrací akce se zapojily 26. 7. i dva vrtulníky – nikdo nebyl nalezen.

V současné době se desítky horolezců, kteří byli úspěšní na Gasherbrumu II, začínají snažit o druhý osmitisícový vrchol v jedné sezóně - Gasherbrum I. Naštěstí pro Máru a Zdendu ale v jihozápadní stěně přecpáno nebude...

Zdroj: www.explorersweb.com, M. Holeček a lidé&HORY