České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Karakoramská sezóna plná skvělých prvovýstupů

V Karakoramu se tuto sezónu opět událo několik zásadních výstupů - zde přinášíme stručný přehled vybraných expedic dle jejich národnosti:

Slováci
Slovenští horolezci Dodo Kopold, Michael Sabovčík a Martin Krasňanský vyrazili v létě pod jehlu Great Trango. První dva jmenovaní dokázali za pět dní (1.-5. srpna) vystoupit alpským stylem po nové 1500 m dlouhé cestě končící pod vrcholovou věží Great Tranga. Prvovýstup Out of Reality v severozápadní stěně dosahující obtížnosti WI6, M7, A3, VIII patří k velkým „majstrštykům“ mezinárodního významu. Klukům to nedalo a chtěli se podívat i na nejvyšší bod Grat Tranga. Na 6286 m vysoký vrchol vystoupili o pár dní později přes severní hřeben. Na věži Uli Biaho (6109 m) přidala trojice slovenských lezců ještě jeden prvovýstup (7b, C2, 350 m), který zvládla za jeden den.


Out of Reality

Američané
Američtí horolezci Hayden Kennedy a Kyle Dempster (nedávno zvládli úspěšný prvovýstup na K7) si za svůj cíl v Karakoramu vybrali o tisíc metrů vyšší vrchol Ogre (7285 m). V srpnu se jim podařil teprve třetí výstup na nejvyšší bod tohoto mohutného masivu a vůbec první průstup jižní stěnou. Vrchol byl poprvé zdolán v roce 1977 Dougem Scottem a Chrisem Boningtonem. Prvně jmenovaný si zlomil obě nohy a Bonington dvě žebra. Po strastiplných sedmi dnech boje o přežití byli nakonec zachráněni. Možná za to může i tato dramatická událost, že druhý výstup na vrchol se podařil až v roce 2001 německým horolezcům Ursi Stöckerovi, Iwanu Wolfovi a Thomasi Huberovi. Další výstup na sebe tedy nechal čekat dalších 11 let.

Francouzi
Francouzský extrémní horolezec Hervé Barmasse se v červnu vydal s malým týmem do Karakoramu, aby se pokusil o první sjezd na lyžích z velmi obtížného vrcholu Baintha Brakk (7285 m), známého též pod názvem Ogre. Tento záměr ale musel přehodnotit, protože spousta nového sněhu představovala na strmých svazích příliš velké riziko. Tým ale neváhal a přemístil se do regionu severně od Orge, kde francouzští horolezci uskutečnili prvovýstup na 6330 m vysokou horu. Následoval další zlezený vrchol (5966 m), z něhož Hervé Barmasse také jako první sjel na lyžích. Expedice, jejíž původní záměr se nenaplnil, ale přesto přinesla velký úspěch, byla korunována třetím prvovýstupem na neznámý 5850 m vysoký vrchol.

Bulhaři
Zajímavá objevná a horolezecká expedice vyrazila v srpnu do Karakoramu z Bulharska. Doychin Boyanov, Tervel Kerelov, Michail Michailov a Nikolay Petkov se na základě průzkumné akce v roce 2011 rozhodli pokusit se o prvovýstupy v odlehlém a málo probádaném údolí Khane Valley. A povedlo se: Na Levski Peak (5733 m) vystoupili západní stěnou za dva dny a na Grey Tower (5435 m) zvládli výstup za jeden den.


Ostře tvarovaný vrchol Grey Tower (5435 m)

Italové
Jihotyrolští lezci Martin a Florian Rieglerové vyrazili 8. července na dlouho očekávanou lezeckou expedici do Pákistánu. Jejich cílem byl výstup na doposud nezlezený vrchol Darwo Chhok (5850 m). Velmi špatné sněhové podmínky jim však (stejně jako v roce 2008) nedovolily projekt dokončit, a tak se přesunuli pod jinou velmi atraktivní horu. Po čtyřech dnech technického lezení ve více než 1100 m dlouhé cestě zdolali 1. srpna 2012 do té doby nezlezený vrchol. Cestu, jejíž obtížnost dosahuje stupně 9-, A2, nazvali „Ramadhan“ a do té doby nepojmenovaný 4950 metrů vysoký vrchol „Kako Peak“, což znamená něco jako „velký bratr“.

Zdroje: lidé&HORY, Dodokopold.com, Bergsteigen.at, Planetmountain.com