České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

KARAKORAM AKTUÁLNĚ: Horolezce na Broad Peaku smetla lavina, K2 pod sněhem, Češi na treku do BC

Oblast osmitisícových velikánů v pohoří Karakoram postihlo v pondělí (20. 7.) odpoledne a večer velmi vydatné sněžení. Více novozélandská horolezkyně Chris Burke přímo z BC pod Broad Peakem: „Padal těžký mokrý sníh, sněžení během noci neustávalo a občas znělo spíše jako silný déšť." Přesto se rozhodla skupina horolezců vydat z BC směrem k výškovým táborům. Okolo 11 hodiny dopolední (nepálského času) se na svahu Broad Peaku utrhla velká lavina. Tou dobou byla na cestě do C1 japonská expedice, 6 jejích členů bylo strženo. Jako zázrakem přežili všichni, i když se zraněními (včetně vážných). Bohužel méně štěstí měl místní pákistánský výškový nosič, kterého se záchranný tým stále marně snaží najít. Záchranné práce ztížily i pády dalších dvou lavin, všech 6 raněných Japonců bylo úspěšně transportováno do BC, kde byli ošetřeni. Zatím ale nemohli být kvůli špatnému počasí transportováni helikoptérou do nemocnice do Skardu.


Broad Peak (8051 m)

Na K2 napadlo také velké množství sněhu, všechny expedice jsou nyní v BC a budou si muset minimálně ještě dva dny počkat, až si sněhové vrstvy dostatečně sednou.


Východ slunce na Gasherbrumu I - pohled z BC

To samé platí na Gasherbrumu I, kde se již několik horolezců letos dostalo do C3. Prvovýstup v jihozápadní stěně této osmitisícovky mají v plánu Mára Holeček a Tomáš Petreček (projekt Wild Challenge) – ti by dle zprávy na webu Tomáše (18. 7. 2015) měli dorazit každým dnem do BC:

„Kluci pokračují na treku, míří do kempu Urdukas. Poprvé se dostanou na ledovec Baltoro a konečně se zbaví všudypřítomného prachu. Doprovází je 25 nosičů, 5 mul, 10 slepic a cestu zatím zvládá také koza. Do základní tábora jde s výpravou kuchař Ibrahim, jeho pomocník Hasan i důstojník armády Muzaraf, který má na expedici dávat pozor. Jen na rozdíl od kozy absolutně nestíhá. „Vše si nechá dělat nosiči. Pravidlně přichází až tři hodiny po nás. Zvládne si nést jen složku s dokumenty," komentuje doprovod Tomáš. Jeden den tak museli všichni trochu nedobrovolně odpočívat v kempu Jula. Náladu v týmu je výborná."

 

Zdroj: Explorersweb.com, www.tomaspetrecek.cz