České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

KARAKORAM AKTUÁLNĚ (5. 8.): přehled úspěšných výstupů, Češi připraveni k útoku

Druhá nejvyšší hora světa K2 (8611 m) letos zůstane pravděpodobně bez vrcholu, neboť tamní podmínky odradily všechny expedice, které zkusily štěstí na jiných karakoramských osmitisícovkách. Asi nejvýraznějším počinem dosavadní sezóny byl osmihodinový sólo výstup a následný sjezd na lyžích z vrcholu Broad Peaku (8051 m) v podání Poláka Andrzeje Bargiela. Je zatím jediným horolezcem, který zdolal Broad Peak, na Gasherbrumu I (8068 m) úspěch slavili celkem tři horolezci, na Gasherbrumu II (8035 m) již třináct. Více v detailním přehledu výstupů z Exploreresweb.com:

Broad Peak

1. Andrzej Bargiel (Poland) : July 25th, 2015

Gasherbrum I

1. Ferran Latorre (Spain) : July 24th, 2015
2. Yannick Graziani (France) : July 24th, 2015
3. Tom Seidensticker (Germany) : July 24th, 2015

Gasherbrum II

1. Laura González del Castillo (Mexico) : July 16th, 2015
2. Yuri Contreras Cedi (Mexico) : July 16th, 2015
3. Ernst Felix : July 16th, 2015
4. Christof Bartmann : July 16th, 2015
5. Sophie Lavaud (France/Switzerland) : July 16th, 2015
6. Ngima Chhiring Lama (Nepal) : July 16th, 2015
7. Muhammad (Pakistan) : July 16th, 2015
8. Kinga Baranowska (Poland) : July 17th, 2015
9. Kinga's HAP (Pakistan) : July 17th, 2015
10. Richard Hidalgo (Peru) : July 24th, 2015
11. Martin Gildemeister (Chile) : July 24th, 2015
12. Czech Climber 1 : July 24th, 2015
13. Czech Climber 2 : July 24th, 2015

 


Zleva: Marek Holeček, Tomáš Petreček

 

Zatím dle plánu pokračuje pokus o prvovýstup v jihozápadní stěně Gasherbrumu I, který mají v plánu Mára Holeček a Tomáš Petreček (projekt Wild Challenge). Oba se úspěšně aklimatizovali na Gasherbrumu II, když přespali v CIII ve výšce 7100 m. Nyní jsou oba připravení vyrazit do stěny - více ve zprávě Tomáše na webu (4. 8. 2015): "Už jen posledních pár dní zbývá do zahájení ostrého pokusu o dosažení osmitisícového vrcholu Gasherbrum I – jihozápadní stěnou. Jsme připraveni, máme zbaleno jen nutné vybavení s ohledem na hmotnost a čekáme na optimální předpověď počasí aspoň na sedm dní. Pokud vše půjde podle našich představ, budou dobré podmínky ve stěně a nedojde k neočekávané změně počasí, je právě sedm dní doba, za kterou bychom chtěli být zpět v základním táboře. A už jen nadcházející dny ukáží, zda s dosaženým vrcholem nebo bez... Co se týče aklimatizace, jsme myslím dobře připraveni, cepíny a mačky máme nabroušeny a nálada v týmu je výborná. Drobná ztráta, kterou jsme však zaznamenali je úbytek svalové hmoty. Ta totiž v této nadmořské výšce rychle mizí a tělo není schopno dobře regenerovat. S tím se, ale musíme vyrovnat. Posíláme pozdrav výšky 5100 metrů nad mořem, ze základního tábora a děkujeme všem za podporu!."

Držíme palce!

 

TIP - sledujte blog Marka Holečka na Hudy.cz.

 

Zdroj: Explorersweb.com, www.tomaspetrecek.cz

 

 

 

----------------------- S T A R Š Í    Z P R Á V Y --------------------------------

 

 

Sněžení, pád skalního bloku, laviny, těžce zraněný Šerpa a špatná dlouhodobá předpověď zlomila velké komerční expedice na K2 (8611 m). Dle jejich vůdců bude cesta po většinu sezóny objektivně velmi nebezpečná. Již dvě velké expedice své účinkování na druhé hoře Země opouštějí BC – jejich cílem bude pravděpodobně Broad Peak. Není vůbec vyloučené, že letos zase na K2 nikdo nevystoupí (stejně, jako se stalo v letech 2009 a 2010).


C1 na K2, foto: Allan Arnette

 

Prvovýstup v jihozápadní stěně Gasherbrumu I mají v plánu Mára Holeček a Tomáš Petreček (projekt Wild Challenge) – ti se dle zprávy na webu Tomáše (26. 7. 2015) úspěšně aklimatizují: „Tom s Márou si jeden den odpočinuli v základním táboře a hned začali s aklimatizací. Ve čtvrtek v noci se vydali do výškového tábora C1 (6100 m). Postupně se jim podařilo vystoupat až do výšky 7 000 m, kde potkali jinou českou expedici. Dnes kolem půlnoci pákistánského času se kluci vrací zpět do base campu."

 

Zprávy z dalších osmitisícovek (GII a Broad Peak) zatím hovoří o výstupech do C3. Letos ještě nebyl zdoalán žádný ze čtyř karakoramských osmitisícových velikánů.

Zdroj: Explorersweb.com, www.tomaspetrecek.cz

 

 

 

----------------------- S T A R Š Í    Z P R Á V Y --------------------------------

 

 

Oblast osmitisícových velikánů v pohoří Karakoram postihlo v pondělí (20. 7.) odpoledne a večer velmi vydatné sněžení. Více novozélandská horolezkyně Chris Burke přímo z BC pod Broad Peakem: „Padal těžký mokrý sníh, sněžení během noci neustávalo a občas znělo spíše jako silný déšť." Přesto se rozhodla skupina horolezců vydat z BC směrem k výškovým táborům. Okolo 11 hodiny dopolední (nepálského času) se na svahu Broad Peaku utrhla velká lavina. Tou dobou byla na cestě do C1 japonská expedice, 6 jejích členů bylo strženo. Jako zázrakem přežili všichni, i když se zraněními (včetně vážných). Bohužel méně štěstí měl místní pákistánský výškový nosič, kterého se záchranný tým stále marně snaží najít. Záchranné práce ztížily i pády dalších dvou lavin, všech 6 raněných Japonců bylo úspěšně transportováno do BC, kde byli ošetřeni. Zatím ale nemohli být kvůli špatnému počasí transportováni helikoptérou do nemocnice do Skardu.


Broad Peak (8051 m)

Na K2 napadlo také velké množství sněhu, všechny expedice jsou nyní v BC a budou si muset minimálně ještě dva dny počkat, až si sněhové vrstvy dostatečně sednou.


Východ slunce na Gasherbrumu I - pohled z BC

To samé platí na Gasherbrumu I, kde se již několik horolezců letos dostalo do C3. Prvovýstup v jihozápadní stěně této osmitisícovky mají v plánu Mára Holeček a Tomáš Petreček (projekt Wild Challenge) – ti by dle zprávy na webu Tomáše (18. 7. 2015) měli dorazit každým dnem do BC:

„Kluci pokračují na treku, míří do kempu Urdukas. Poprvé se dostanou na ledovec Baltoro a konečně se zbaví všudypřítomného prachu. Doprovází je 25 nosičů, 5 mul, 10 slepic a cestu zatím zvládá také koza. Do základní tábora jde s výpravou kuchař Ibrahim, jeho pomocník Hasan i důstojník armády Muzaraf, který má na expedici dávat pozor. Jen na rozdíl od kozy absolutně nestíhá. „Vše si nechá dělat nosiči. Pravidlně přichází až tři hodiny po nás. Zvládne si nést jen složku s dokumenty," komentuje doprovod Tomáš. Jeden den tak museli všichni trochu nedobrovolně odpočívat v kempu Jula. Náladu v týmu je výborná."

 

Zdroj: Explorersweb.com, www.tomaspetrecek.cz