České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

K2 aktuálně

Krásné páteční ráno vyfotil ze základního tábora Jon Kedrowski. Poryvy větru ve vrcholových částech hory však ztěžují horolezcům pohyb.


Krásné ráno pod K2, foto Jon Kedrowski

 

Podle posledních zpráv pokračují ve výstupu John Snorri a Juan Pablo Mohr, aktuálně by měli být ve výšce 8200 m v oblasti zvané Bottleneck.

Ve finálním výstupu by měli pokračovat i Ali Sadrapa a Sajid Sadrapa, oba však nejsou v pravidelném kontaktu se základním táborem a jejich GPS sledovací zařízení v mrazu, který se pod vrcholem pohybuje okolo -45°C přestala fungovat.

Naopak je potvrzeno, že celý tým expedice Seven Summit Treks (SST) sestupuje zpět do základního tábora, vč. Američana Colina O´Bradyho. Část týmu SST v noci vystoupila do výšky okolo 8000m.

Sestupuje také Tamara Lunger.

Ve třetím výškovém táboře (7300 m), kde plánovaly nocovat všechny týmy snažící se o výstup na vrchol K2, bylo hodně těsno. Pro téměř 20 horolezců nebylo dostatek stanů. Jeden malý stan tak často musel stačit pro 6 horolezců. To všem zkomplikovalo odpočinek před finální a nejobtížnější částí výstupu.

Je také otázkou, v jakém stavu budou fixní lana nad třetím táborem, zda budou po dvou týdnech v silných mrazech a větru použitelné. Několik fixních lan pod třetím výškovým táborem bylo pod sněhem a horolezci byli nuceni postupovat bez jištění.

 

Text: OJ
Zdroj: explorersweb.com