České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Jihotyrolané si připsali prvovýstup v Dolomitech

Vrchol Sasso delle Nove vysoký 2968 metrů, který se nachází asi 10 kilometrů severozápadně od proslulého lyžařského střediska Cortina d’Ampezzo, patří mezi nejoblíbenější cíle jihotyrolského alpinisty Simona Kehrera. Právě zde totiž absolvoval jeden ze svých prvních výstupů ve vysokých horách. 


Simon Kehrer pod stěnou. Foto Hubert Eisendle

Zvláště rád má cestu, kterou vytvořili v 60. letech bratři Günther a Reinhold Messnerové. Tuto linii obtížnosti V UIAA vylezl dle svých slov za uplynulých 25 let mnohokrát. Často to bylo s klienty v rámci své práce horského vůdce a několikrát rovněž jen pro radost z lezení. Pokaždé přitom uvažoval o vytvoření vlaastní cesty v jižní stěně tohoto krásného štítu. 


Simon Kehrer ve stěně. Foto Hubert Eisendle

Kehrer nedávno zopakoval také jinou linii v jižní stěně. Jde o cestu Somnium, která byla poprvé prostoupena teprve v roce 2019 a její obtížnost dosahuje stupně 7a. Při tomto výstupu si všiml krásné logické linie napravo od cesty této cesty. Po prostudování fotografií se rozhodl pokusit se zamýšlenou linii vylézt. 


Dokončení jedné délky. Foto Simon Kehrer

Vzal si tedy den volna a protože měl čas i jeho spolulezec Hubert Eisendle, vyrazili 4. srpna uskutečnit tento projekt. I s těžkými batohy došli poměrně rychle pod jižní stěnu, kde si část nepotřebného vybavení odložili a začali lézt. Vzhledem k velmi kvalitní skále postupovali od začátku dosti rychle a lezení si užívali. Poměrně rychle se dostali až do horní těžší části stěny, kde prolezli skalní útvar připomínající hlavu mimozemšťana. 


Hubert Eisendle oblézá výrazný skalní útvar. Foto Simon Kehrer

Po téměř pěti hodinách lezení se dostali až na vrcholový hřeben nedaleko od vrcholového kříže, na vrchol došli během chvíle. Po chvíli radosti na vrcholu slanili zpět vylezenou cestou. Vrátili se pro zbytek vybavení a potom se zastavili na blízké chatě Lavarella Hütte, kde oslavili svůj vynikající počin pivem z nejvýše položeného pivovaru v Alpách. 


Nová cesta. Foto Simon Kehrer

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com