České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Japonský prvovýstup na Karun Koh

Špičkoví japonští alpinisté Kazuya Hiraide a Kenro Nakajima společně lezou již od roku 2016 a získali i dvě ceny Zlatý cepín (Piolet d’Or). První v roce 2018 za prvovýstup v severovýchodní stěně Shispare, druhý roku 2020 za prvovýstup jižní stěnou Rakaposhi. Letos v srpnu vyrazili na další výpravu, znovu do pákistánského Karakoramu, tentokrát do severozápadní části pohoří na vrchol Karun Koh vysoký 6977 metrů. 


Hiraide a Nakajima při odletu. Foto Kazuya Hiraide

Kazuya Hiraide se o tento vrchol chtěl pokusit již loni v prosinci, tehdy byl jeho partnerem další Japonec Takuya Mitoro. Tato expedice měla být přípravou na pokus o prvovýstup západní stěnou osmitisícovky K2, což je již dlouhou dobu Hiraideho snem. Dvojice zvládla v zimních podmínkách prvovýstup na 6020 metrů vysoký a neznámý vrchol domunijící naproti Karun Koh. Japonci tento vrchol pojmenovali Samisar. 


Vlevo Samisar, vpravo Karun Koh. Foto Kris Annapurna

Dvojice po úspěšném výstupu bezpečně sestoupila, ale Hiraide při sestupu silně omrzl a musel být letecky transportován do nemocnice. Pokus o prvovýstup na Karun Koh tedy museli odložit. A protože sám Hiraide přiznává, že se z omrzlin ještě zcela nevzpamatoval, musel počkat i sen o nové cestě na K2. Pro letošek si proto vybral vrchol poněkud nižší, avšak nikoliv lehčí. Téměř sedm kilometrů vysoká Karun Koh je opravdu hodně náročná výzva. 


Hiraide a za ním Karun Koh. Foto Kazuya Hiraide

Do Islamábádu přiletěli Hiraide a Nakajima koncem srpna. Pak následoval přesun do severní části Pákistánu, který poněkud ztížily masivní povodně, které zasáhly většinu území tohoto státu. Až 6. září došli do základního tábora a začali s aklimatizací. Jejich cílem byla severozápadní stěna, o přesné linii výstupu ale rozhodli až na místě. 


Jedno z těžších míst výstupu. Foto Kenro Nakajima


Překonávání sněhového svahu. Foto Kenro Nakajima

Nakonec se dočkali i dobrého počasí a 19. září vyrazili do stěny. Rozhodli se pro logickou linii zhruba ve středu stěny. Po dvou dnech lezení stanuli 21. září ve 14:50 místního času na vrcholu. Sestup jim trval další dva dny, 23. září byli bezpečně zpět v základním táboře. Připsali si nejen další hodnotný prvovýstup, který má minimálně šanci na nominaci na další Zlatý cepín, ale také vůbec první výstup severozápadní stěnou hory Karun Koh. 


Ve stěně. Foto Kenro Nakajima


Nová cesta. Foto Kazuya Hiraide

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com, Instagram Kazuyi Hiraideho