České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Japonský lezec Dai Koyamada a nový boulder V15

Šestačtyřicetiletý japonský lezec Dai Koyamada patří nejen mezi nejlepší speciality na bouldering v historii. Mezi nejlepší boulderisty současnosti patří i přes svůj, na sportovce poměrně pokročilý věk. Jeho obdivuhodná kariéra trvá již téměř třicet let a první výraznější úspěch zaznamenal v roce 1996, kdy zvítězil na japonském mistrovství. Soutěžím se věnoval i v následujících čtyřech letech, kdy slavil několik skvělých výsledků ve světovém poháru. 

Vždy ho ale více lákalo venkovní lezení, proto v roce 2001 soutěže opustil. Ve stejném roce vylezl svou první cestu obtížnosti 9a, později přidal ještě dvě další cesty stejné obtížnosti. Nicméně i přes nesporné úspěchy ve sportovním lezení je nutno dodat, že jeho specialitou byl vždy spíše bouldering. V roce 2003 zvládl první boulder obtížnosti V15, hned o rok později si připsal i prvovýstup boulderu obtížnosti V16. později přidal ještě několik přelezů obou obtížností. 

V poslední době se Koyamada věnoval obtížnému boulderovému problému v oblasti Hinohara, které se nachází nedaleko města Fukuoka na jednom z hlavních japonských ostrovů Kjúšú. Tuto oblast si vytipoval už loni na jaře, letos se oblasti věnuje velmi intenzivně. V údolí nedaleko Hinohary narazil na obří kámen, jehož jedna strana tvoří krásný převis, který se zemí svírá úhel asi 150 stupňů. A výzva byla na světě. 

Koayamada strávil v oblasti téměř celý měsíc nacvičováním. Nic ho neodradilo a nakonec 20. března uspěl. Nový boulder nazval Mugen, což se dá z japonštiny přeložit jako pomíjivost, ale též jako nekonečno. Na stupnici obtížnosti přiřkl Japonec problému známku V15, mělo by se tak jednat o jeden z nejtěžších boulderů v jeho kariéře a i na světě. Na šestačtyřicetiletého lezce úžasný výkon. 

Sám Koyamada o boulderu říká, že celý obří kámen je v podstatě složený z chytů typu kapsy. Různí lezci mohou tedy boulderu přiřknout různou obtížnost v závislosti na tom, jak silné prsty mají. Ať tak, či onak, japonský sportovec dodává, že šlo o velkou výzvu a to, že dokázal boulder vylézt, je jeden z jeho nejlepších výstupů v kariéře.  


Zpevnění přistávací zóny. Foto Dai Koyamada


Přeměřování prstů. Foto Dai Koyamada


Koyamada při lezení. Foto Dai Koyamada

Text: VŠ
Zdroj: gripped.com, Instagram Daie Koyamady