České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Janja Garnbret prožila vítězný návrat do SP

Po dvoutýdenní pauze se ve dnech 24. až 26. září v indonéském hlavním městě Jakarta uskutečnilo finále světového poháru ve sportovním lezení. Nejlepší závodníci se utkali v lezení na obtížnost a v lezení na rychlost. 

Ženskou kategorii v lezení na obtížnost ovládla Slovinka Janja Garnbret. Ta sice byla v minulých dvou závodech poražena, tentokrát se však připravila skvěle a po dolezení na TOP finálové cesty mohla slavit další vítězství. Také bronzová medaile zamířila do Slovinska zásluhou Miy Krampl s výsledkem 36+. Mezi Slovinky se vtěsnala ještě Korejka Chae-Hyun Seo, která se dostala na chyt 40 a mohla slavit stříbrné umístění.

V závodě startovaly i dvě české reprezentantky, Eliška Adamovská a Michaela Smetanová. Obě postoupily z kvalifikace, avšak v semifinále přehlédly jednu z expresek. Svůj pokus proto musely předčasně ukončit. Adamovská i Smetanová tedy byly zklamané, cítily, že měly na lepší umístění, přesto je konečné 16., respektive 17. místo velmi pěkným výsledkem.


Janja Garnbret. Foto Lena Drapella a IFSC

Velmi vyrovnanému závodu v mužské kategorii vládli Japonci, kteří z prvních pěti míst obsadili čtyři. Vyhrál Ao Jurikusa s výsledkem 29, jen těsně druhý skončil za chyt 28 Masahiro Hichuči, čtvrtý dolezl Hidemasa Nišida a pátý Satone Yošida, oba s výsledkem 27+. Mezi Japonce se dokázal dostat jen bronzový Němec Sebastian Halenke, který dolezl na chyt 28, avšak měl horší čas než Japonec Higuči. Čeští reprezentanti v Jakartě nestartovali.


Ao Jurikusa. Foto Lena Drapella a IFSC

Závodům na rychlost dominovali lezci z Asie. Mezi ženami triumfovala Li-Juan Deng z Číny. Za ní se seřadily polské sestry Natalia a Aleksandra Kalucké. Mužům vládl domácí Aspar Aspar a radost místního publika ještě zvětšil stříbrný Kiromal Katibin. Bronzovou medaili vybojoval Long Cao z Číny. Češi v lezení na rychlost žádné zástupce neměli. 


Li-Juan Deng. Foto Lena Drapella a IFSC


Aspar Aspar. Foto Lena Drapella a IFSC

Text: VŠ
Zdroj: ifsc-climbing.org