České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Janja Garnbret našla přemožitelku

Po více než měsíční pauze pokračoval světový pohár sportovních lezců ve slovinském Koperu. Soutěž se uskutečnila ve dnech 2. a 3. září a na programu byly tentokrát pouze soutěže v lezení na obtížnost.

Ženská soutěž přichystala velké překvapení, neboť patrně nejlepší lezkyně posledních sezón a rovněž suverénka letošního ročníku lezení na obtížnost Slovinka Janja Garnbret skončila „až“ druhá. Semifinále sice ovládla, ale ve finále dosáhla výsledku 27+, takže se musela spokojit se stříbrem. O 3 chyty ji totiž překonala Ai Mori z Japonska, která tak mohla slavit životní úspěch. Třetí místo si výsledkem 23+ zajistila Američanka Brooke Raboutou. 

Dlouhodobě nejlepší česká lezkyně Eliška Adamovská postoupila poměrně jasně z kvalifikace, bohužel ale semifinále bylo tentokrát nad její síly a obsadila tak výslednou 23. pozici. Druhá česká reprezentantka Tereza Širůčková neproklouzla kvalifikačním síto a vybojovala konečnou 48. příčku. 


Nejlepší ženy. Foto Dimitris Tosidis a IFSC

Co nedokázala domácí hvězda Janja Garnbret, zvládl mezi muži Luka Potočar. Ten sice nebyl nejlepší ani v kvalifikaci ani v semifinále, ale na finále si schoval výbornou formu, díky čemuž vybojoval cenné vítězství. Měl však i trochu štěstí, neboť Saschu Lehmanna ze Švýcarska porazil pouze díky rychlejšímu času. V těsném závěsu za Slovincem a Švýcarem skončil třetí Yannick Flohé z Německa, který spadl o jediný chyt níže než dva jeho soupeři. 

Při absenci Adama Ondry, který je právě v norském Flatangeru, držel pozici české jedničky Martin Stráník. Dokázal postoupit z kvalifikace, v semifinále se mu ale tolik nedařilo a skončil na začátku třetí desítky. Z kvalifikace do semifinále naopak nepostoupili bratři Šimon a Štěpán Potůčkovi, ti obsadili 36., respektive 52. místo. 


Mužské pódium v Koperu. Foto Dimitris Tosidis a IFSC

Text: VŠ
Zdroj:ifsc-climbing.org