České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

James Price a pokus o přechod hřebene Batura

Britskému horolezci Jamesi Priceovi je pouze 25 let, už si ale klade nesmírně vysoké cíle. Letos v září vyrazil za svým snem - přechodem hřebene Batura. Ten se nachází v západní části pákistánského pohoří Karakoram. Nejvyšším vrcholem horské skupiny Batura Muztagh je téměř 7800 metrů vysoká Batura Sar, kolem leží i další známé vrcholy, například Shispare Sar nebo Ultar Sar. A na samotném hřebeni Batura, který měl Price v plánu překonat, leží nejvyšší nevylezený vrchol, na který lze získat permit, Muchu Chhish (7453 m). Na tento vrchol se opakovaně pokoušeli vystoupit i čeští horolezci. 


James Price na Karakoram Highway. Foto Sebastien Carniato

Letošní sezóna v Pákistánu byla poměrně úspěšná, současně ale i komplikovaná masivními záplavami, které v srpnu postihly více než třetinu území státu. Vydatné srážky v nižších polohách ztížily horolezcům přístup, ve vyšších polohách pak znamenaly mnohem více sněhu, který komplikoval lezení. Přesto někteří zůstali. V září se naskytlo ještě několik period pěkného počasí, horolezci však museli být rychlí, neboť obvykle netrvaly příliš dlouho. 


Na vrcholu Mirshikar. Foto James Price

James Price se také rozhodl zůstat v horách a společně s francouzským alpinistou a filmařem Sebastienem Carniatem a Pákistánci Hassanem Aljabbem a Adnanem Khanem, zvládl nejprve prvovýstup na 5465 metrů vysoký Pheker Peak. Posléze uskutečnil první přechod 5464 metrů vysoké hory Mirshikar. Samy o sobě jsou tyto výkony úctyhodné, pro Price šlo však jen o přípravu na hlavní cíl, sólo přechod hřebene Batura. 


Nová cesta na Pheker Peak. Foto James Price

Ten je dlouhý přes 50 kilometrů, Price však chtěl zdolal jen jeho část mezi vrcholy Passu East a Batura VI. Délka tohoto úseku s několika vrcholy dosahuje 15 km, z nichž drtivá většina leží výše než 7000 metrů. Shodou okolností třetím vrcholem trasy je zmíněná Muchu Chhish. Price však uvádí, že jeho cílem nebylo zdolat tento vrchol, nýbrž projít úsek na hřebenu, na němž Muchu Chhish shodou okolností leží. 


Plánovaná cesta přechodu na hřebeni Batura. Foto James Price

Vyrazil 11. září se zásobami na tři týdny, jeho batoh vážil 30 kilogramů. Nesl s sebou i lyže, které mu měly usnadnit sestupy a zajistit větší bezpečí při překračování ledovcových trhlin. Z vesnice Passu se vydal na ledovec Batura a z něj na první vrchol ve výšce 5550 metrů. Odtud musel překonat náročný ledopád na horní část ledovce Passu. Další den se dostal až na začátek hřebene Batura ve výšce 7000 metrů. Poté zvládl zdolat i Passu East a hlavní vrchol Passu Sar (7470 metrů). 


Price na hřebenu. Foto James Price

Těsně pod vrcholem Passu Sar si postavil stan a čekal na lepší podmínky. Avšak po 30 hodinách přišla nepříznivá předpověď počasí na další dny, proto se rozhodl ustoupit až k sedlu Passo North, kde si po sundání bot všiml jasných známek omrzlých prstů. V noci měl navíc halucinace. Bylo mu jasné, že musí co nejrychleji sestoupit, současně však věděl, že jej čeká několik kilometrů dolů a desítky kilometrů do civilizace. Nakonec se mu však povedlo dostat se zpět do vesnice Passu, byť při sjezdu jednoho úseku málem spadl do trhliny. 


Price se chystá překonat ledopád na hlavní část hřebene Batura. Foto James Price

Zakrátko odletěl zpět do Evropy a nyní se již léčí ve Francii s těžkými omrzlinami pěti prstů. Některé články zřejmě budou muset být amputovány. Už nyní však myslí na brzký návrat do hor a nevyloučil, že se o přechod hřebene Batura pokusí znovu. Podotkl, že letos lezl sólo jen kvůli absenci správného partnera, rád by trasu absolvoval ve dvojici. 


Jeden z táborů. Foto James Price

„Trasa byla taková jsou jsem očekával. Již loni jsem vylezl na Passu North, takže jsem věděl do čeho jdu. Při sólo lezení jsou ale dosti jiná rizika než v týmu. Musím sám zvládnou techniky, které se obvykle dělají ve dvojicích. Nicméně úroveň rizika při překonávání svých limitů v těchto gigantických horách je vždy velmi vysoká. Je to krásná trasa, na níž není třeba výjimečně dobré počasí. Musíte být ale hlavně dobře aklimatizovaní a připraveni strávit zde dlouho dobu,“ komentoval Price. 


Price s karbonovou tyčí pro překonávání trhlin. Foto James Price

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com