České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Italský prvovýstup na Siula Grande v Peru

Peruánská hora Siula Grande vysoká 6344 metrů, známá díky příběhu britských horolezců Joe Simpsona a Simona Yatese, byla v minulosti zdolána již v roce 1936. Horolezci z celého světa dokázali v následujících desetiletích přidat celou řadu prvovýstupů většinou jejích stěn. Nicméně až do letošního roku nikdo nedokázal tento vrchol z pohoří Cordillera Huayhuash zdolat z východní strany. 

Letos v létě však přijelo do Peru hned několik silných horolezeckých týmů s úmyslem tento fakt změnit. A podařilo se. V polovině července uspěli Marc Toralles a Bru Bosom z Katalánska. V téže době zde také působili Italové Matteo Della Borella a Marco Majori, kteří rovněž snili o prostoupení obtížné východní stěny. 


V první části stěny. Foto Matteo Della Bordella

Italská dvojice původně plánovala postupovat stejnou trasou jako jejich katalánští kolegové. Po přelezení prvních výškových 150 metrů pozznali, že jsou v této části stěny příliš nebezpečné podmínky. Rozhodli se proto dále neriskovat a začali hledat bezpečnější cestu. Po průzkumu terénu se rozhodli pro výstup výrazným pilířem v levé části stěny, pilíř se nachází mezi francouzskou cestou jihovýchodním hřebenem a katalánskou cestou. 


Horní partie cesty. Foto Matteo Della Bordella

Della Bordella a Majori nastoupili do stěny 20. července. Nejprve postupovali popisovaným pilířem, v horní části se potom jejich cesta spojila s francouzskou linií z roku 2016. Na vrcholu stáli 24. července, pouze několik dní po katalánském týmu. Průstup stěny jim trval necelých pět dní. Vylezenou linii nazvali Valore Alpino na počest 150. výročí založení jednotky Alpini, speciálního sboru italské armády určeného pro boj v horách. 


Della Bordella a Majori na vrcholu. Foto Matteo Della Bordella

„Tohle byla jedna z nejúnavnějších expedic na kterých jsem byl. Ani ne tak kvůli technickým obtížím, ale s ohledem na členitý terén a tedy neustále nabírání a ztrácení výšky. Zvláště první dva dny bylo navíc velmi chladno,“ komentoval Della Bordella. A dodal: „Byl to uspokojivý výstup a výsledek skvělé týmové práce na obtížném vrcholu. S Marcem Majorim jsme vytvořili dobrý tým. Výsledkem je nová dobrodružná cesta na jedné z nejkrásnějších hor této části And. Rád bych také poděkoval Stefanu Cordarovi a Alessandrovi Zenimu, kteří s námi bohužel nemohli absolvovat výstup, ale byli nám velkou oporou.“ 


Topo cesty. Foto Stefano Cordaro

Text: VŠ
Zdroje: explorersweb.com, planetmountain.com