České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Italský prvovýstup na Aguja Guillaumet

O 2580 metrů vysokém vrcholu Aguja Guillaumet, který se nachází nedaleko od vrcholu Fitz Roy, jsme nedávno informovali v souvislosti s prvovýstupem domácích argentinských horolezců. Nyní na stejném vrcholu zanechali nesmazatelnou stopu i italští horolezci Alessandro Baù, Claudio Migliorino a Francesco Ratti, kteří dokázali prostoupit novou cestu v jeho východní stěně. 


V cestě Wake Up. Foto Francesco Ratti

Italská trojice se po příletu do Argentiny rozcvičila opakováním cesty Pila Rojo ve východní stěně vrcholu Aguja Mermoz. O tomto výstupu jsme referovali před několika dny v souvislosti s prvovýstupem belgicko-italské trojice. Po úspěšném zvládnutí cesty Pila Rojo se Baù, Migliorino a Ratti plně soustředili na svůj hlavní cíl - pokus o prvovýstup na Aguja Guillaumet. 


Spárové lezení. Foto Francesco Ratti

Na konci ledna bylo pro uskutečnění jejich plánu vhodné počasí, po předcházejícím období bohatém na sníh ale nebyly podmínky pro výstup úplně optimální. Přesto se rozhodli zkusit štěstí a 31. ledna ve 3:30 ráno vyrazili ze svého stanu v tábořišti Piedra Negra k nástupu do stěny. Příchod ke stěně jim netrval dlouho a pod stěnou se rozhodli k výstupu využít systém spár ve středu stěny. Stěna byla obtížnější, než očekávali, proto jim postupovali poměrně pomalu a na vrcholový hřeben se dostali až večer za tmy. A krátce potom stáli všichni tři na vrcholu. 


Úspěšná trojice. Foto Francesco Ratti

Protože neměli vybavení potřebné k bivaku, rozhodli se sestupovat i v noci. Návrat západní stěnou jim nakonec trval celou noc, všichni byli již dosti unavení. Celý nejednoduchý sestup proběhl nakonec bez mimořádných příhod a za svítání se vrátili zpět do tábořiště. Celkem byli na nohou 30 hodin. Novou 425 metrů dlouhou linii nazvali v narážce na jejich noční dobrodružství Wake Up (česky probudit se). Obtížnost ohodnotili jako 7a A2. 


Nová cesta. Foto Francesco Ratti

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com