České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Italové vytvořili novou cestu na Monte La Banca

V italských Dolomitech si domácí lezci Maurizio Giordani a Nancy Paoletto připsali pozoruhodný úspěch. Dokázali vystoupit na obtížně dosažitelný 2875 metrů vysoký vrchol Monte La Banca (někdy též Cima La Banca), který se nachází nedaleko třítisícové Marmolady, nejvyšší hory italských i celých Dolomit.

Myšlenka vystoupit popisovanou novou cestu se zrodila v hlavách obou lezců na začátku července. To bylo při výstupu po cestě Via Flora Alpina na jeden z předvrcholů Monte La Banca. Při této příležitosti pozorovali okolí a povšimli si velmi zajímavého terénu na hlavním vrcholu téhož masivu.

O několik dní později se proto vrátili, aby skalní stěnu důkladně prozkoumali a případně zkusili své štěstí. Od silničního průsmyku San Pellegrino pokračovali ještě několik kilometrů na jízdních kolech, která zanechali na začátku suťového svahu, odkud pokračovali pěšky. A už za necelou půlhodinu stáli u nástupu do stěny.

Lézt začali hned po příchodu a ještě téhož dne vylezli všech osm délek nové cesty o délce 350 m a o obtížnosti 6a+. Podle vyjádření italské dvojice bylo lezení krásné a zábavné, na mnoha místech se jednalo o náročné lezení na tření. Dvojice musela umístit poměrně značné množství vlastního jištění, dle jejich vyjádření lze v případě potíží bez problémů umístit slaňovací body a pohodlně sestoupit. Giordani a Paoletto pojmenovali novou trasu Su e Giù, tedy česky Nahoru a dolů. Cestu věnovali svému příteli Davide Miottimu, který se stal jednou z obětí zřícení ledovce na Marmoladě. 


Maurizio Giordani u nástupu do stěny. V pozadí jižní stěna Marmolady. Foto Maurizio Giorani


Maurizio Giordani a Nancy Paoletto. Foto Maurizio Giordani


Vylezená cesta. Foto Maurizio Giordani

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.org