České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Informace o festivalu

SMÍCHOVSKÝ FESTIVAL ALPINISMU 2008

Letošní Festival alpinismu, který se opět uskuteční v rozsáhlých prostorách Národního domu na Smíchově v Praze 5, je tak trochu jubilejní – je to již 5. ročník mezinárodní akce, která pokračuje v tradici celorepublikových setkání českých členů Alpenvereinu. Tato putovní setkání probíhala v různých místech České republiky v letech 1991 až 2003. Od roku 2005 probíhá festival v krásném objektu Národního domu na Smíchově. Spolupořadatelem letošního ročníku festivalu je CK Livingstone z Brna. Mediálními partnery jsou portály Lezec.cz, Velehory.cz a Adrex.cz.

 

Přednášející
I letos budou programovou náplň festivalu tvořit přednášky, velkoplošné projekce filmů a diashow celé řady domácích a zahraničních osobností horolezectví. Smíchovský festival alpinismu 2008 bude svou programovou náplní zaměřen poněkud sportovněji – pozvání na festival přijalo několik současných špičkových lezců. Zcela jistě bude jednou z výrazných osobností festivalu švýcarský extremní lezec Ueli Steck, stejně jako dnes již Kanaďan Valery Babanov nebo dvojice výrazných sportovních lezců Roger Schäli (CH) a Christoph Hainz (ITA). Své výjimečné lezecké výkony představí i náš velmi talentovaný Adam Ondra. V letošním roce uběhlo již 30 let od prvého výstupu člověka na vrchol Everestu bez kyslíkového přístroje – „dream team“ tehdejší epochy Peter Habeler a Reinhold Messner posunul svým úspěšným výstupem 8. 5. 1978 hranici lidského snažení v horolezectví. Unikátní film přímého účastníka této události, Wolfganga Nairze, bude jistě patřit k dalším vrcholům letošního festivalu alpinismu v Praze. Mezi atraktivní přednášky budou patřit i vystoupení extremní slovenské skialpinistky Ivany Filové nebo přednáška našeho nejúspěšnějšího himálájského horolezce Radka Jaroše. Ze Slovenska přijede i jeho slovenský protějšek Peter Hámor. Do stejné kategorie úspěšných lezeckých počinů, které budou prezentovány na letošním festivalu alpinismu, budou dále patřit výstupy lezeckých reprezentačních dvojic Mára Holeček - Honza Doudlebský a Václav Šatava – Dušan Janák. Beze sporu mimořádná bude i přednáška našeho nepálského partnera – Dawy Sherpy, který stál již na vrcholu třech osmitisícovek. V rámci festivalu představí svůj projekt expedice Eco-Everest 2008. Tolik výčet pouze těch nejzajímavějších témat a vystoupení, která se v Národním domě na Smíchově uskuteční.

Od pátečního odpoledne až do nedělního večera budou moci návštěvníci shlédnout celkem 22 přednášek, videoprojekcí a panelových diskusí. Příznivci hor a horolezectví, obdivovatelé výjimečných sportovních výkonů i všichni ti, které láká svět horských a skalních vertikál a kouzlo přátelství na laně, by neměli odejít z Národního domu na Smíchově zklamáni.
Smíchovský festival alpinismu 2008 navštíví letos několik dalších významných hostů a osobností. Z těch nejvýznamnějších to budou např. Ang Thering Sherpa z Kathmandu – prezident Nepálské horolezecké asociace a president AIAA (Asijská asociace alpinismu), Viki Grošelj – slovinský horolezec z Lublaně, který stál na vrcholu 10 osmitisícovek, Robert Renzler – generální sekretář rakouského Alpenvereinu, Michael Larcher – hlavni metodik rakouského Alpenvereinu a mnoho dalších. Letos navštíví Smíchovský festival alpinismu celkem 98 hostů a přednášejících z celého světa.
Hlavním zahraničním partnerem letošního festivalu alpinismu je společnost Salzburger Land Tourismus z rakouského Hallwangu. Ta se zabývá propagací spolkové země Salcbursko. Její zástupci Gerhard Leskovar a Primož Kompar představí publiku nejen krásu alpských oblastí Salcburska, zajímavý bude zcela jistě i krátký akční film o zajištěné cestě po hřebenu Königsjodler v oblasti Kochkönigu.
Generálním partnerem Smíchovského festivalu alpinismu – Setkání osobností 2008 je firma Pražská teplárenská a.s.
 
Veletrh
Na doprovodném miniveletrhu se budou prezentovat nejvýznamnější tuzemští výrobci horolezeckého a outdoorového vybavení. Bude zde možné získat informace o zajímavých novinkách i o nových směrech ve výrobě všech druhů outdoorového vybavení. Hlavními partnery letošního Smíchovského festivalu alpinismu jsou firmy Schwarzkopf, HUMI Outdoor, VAVRYS, North Trappers, PRO SPORT, Base Camp, MAMMUT, HANNAH, Rock Point, Vertical Sport a HUDY sport. Partnery festivalu je dalších 16 domácích výrobců outdoorového vybavení z celé ČR.

Exkluzivní výstava „Praha, Stüdl a sekce Praha DAV“

Součástí letošního festivalu alpinismu bude unikátní výstava o historii organizovaného alpinismu v Evropě. Na výstavě s názvem „Praha, Stüdl a sekce Praha DAV“ budou připomenuty začátky alpinismu v Evropě v návaznosti na činnost pražského rodáka Johanna Stüdla a na činnost sekce Praha DAV (německý Alpenverein). Stüdl byl jedním ze zakladatelů prvního horského svazu v Evropě – německého Alpenvereinu, z vlastních prostředků postavil první chatu ve východní části Alp (Stüdlhütte), byl zakladatelem prvního spolku horských vůdců v rakouském Kalsu, byl autorem vůbec prvních pravidel o provozu horských chat v Alpách. Stüdl byl i autorem mnoha projektů horských chat v Alpách, které slouží návštěvníkům v různých alpských oblastech dodnes. V Praze existoval v období 1968 – 1985 jakási projekční kancelář, kde vznikaly plány a projekty prvních alpských chat. Pražský obchodník Johann Stüdl získal díky obrovskému přínosu pro organizovaný alpinismus v roce 1870 čestné občanství rakouské obce Kals – ta se nachází na jižním úpatí nejvyšší rakouské hory Großglockner. Na výstavě bude představeno několik původních dobových dokumentů – originál první knihy návštěvníků chaty Stüdlhütte od roku 1868, originál první knihy výstupů na Großglockner od roku 1870. Mimořádností bude zcela jistě i vrcholový kříž Großglockneru, který bude po dobu festivalu instalován v prostorách Národního domu na Smíchově. V souvislosti s touto výstavou navštíví Prahu a Smíchovský festival alpinismu 2008 několik významných osobností – z Kalsu přijedou např. starosta obce Klaus Unterweger, šéf spolku horských vůdců Peter Ponholzer, současný správce chaty Stüdlhütte Georg Oberlohr a spousta dalších. Prahu navštíví i praneteř Johanna Stüdla Elfriede Klein, která žije v Salcburku a která pro výstavu zapůjčila několik původních dokladů.
 
Fotovýstava
Ani letos nebude na festivalu chybět výstava velkoformátových fotografií s horskou tématikou. Letos budou mít návštěvníci možnost shlédnout výstavu celkem 60 barevných a černobílých fotografií formátu 50×70 cm ze všech horských oblastí světa. Výstava nese příznačný název SVĚT HOR, jejím autorem je horolezec Ladislav Novák z Prahy.
 

Záštitu nad festivalem převzal primátor hl. m. Prahy MUDr. Pavel Bém, který se festivalu i osobně zúčastní. Festival bude slavnostně zahájen v pátek 21. listopadu v 17.30 hod za účasti starosty Prahy 5 JUDr. M. Jančíka a Mag. Gerharda Leskovara, ředitele společnosti Salzburger Land Tourismus GmbH.