České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Ines Papert Luka Lindič - prvovýstup Mt. Hunginton, Aljaška

Německo-Slovinský pár Ines Papert a Luka Lindič ohlásili prvovýstup na Mt. Huntington (3731 m) v Aljašce, cestu západní stěnou nazvali Heart of Stone.

Zkušení alpinisté se pohybovali v horském pásmu Central Alaska Range, ve kterém podnikli několik výstupů. Na vrchol Mt. Huntington nevystoupili jednou, ale hned dvakrát.

Poprvé zopakovali cestu Colton-Leach, kterou v roce 1981 jako první přelezli britové Nick Colton a Tim Leach a za 12 hodin byli na vrcholu. Při sestupu si všimli krásné linie v západní stěně a po krátkém odpočinku se jí alpským stylem rozhodli zdolat.

Nová cesta Heart of Stone se nachází mezi cestami Colton-Leach a Westface couloir. Více jak 1000 metrů vysokou stěnu s obtížností až M7 zvládli s jedním bivakem cca 200 m pod vrcholem. Při výstupu jim s orientací pomohlo ideální počasí a svítící měsíc při úplňku. Do bivaku dorazili v 03.00 hod a po odpočinku za krásného počasí pokračovali k vrcholu.

Luka jejich výstup komentoval: „Každý kousek této cesty byl čisté alpské lezení. Krásné a zajímavé. Bivak při svitu měsíce a druhý den perfektní počasí na vrcholu.“ Ines dodává: „Je to jedna z těch cest, na kterou budete vždy hrdí. Nádherné lezení, vřele doporučuji.“

 

Text: OJ
Foto: Ines Papert, Luka Lindič
Zdroj: planetmountain.com, FB Inser Papert, FB Luka Lindič