České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Incident na Everestu: uzavřen mír, ale...

Jak jsme nedávno informovali, v sobotu 27. 4. byli špičkoví alpinisté Ueli Steck, Simone Moro a Jonathan Griffith brutálně napadení ve stěně Lhotse početnou skupinou Šerpů. Incident vyvolal obrovskou vlnu zájmu médií (samozřejmě i těch bulvárních) po celém světě. Pro Nepál závislý na příjmech z cestovního ruchu v horských oblastech to je samozřejmě tragédie. Těžko v tomto případě tvrdit, že negativní reklama je také reklama...

Do hry se okamžitě vložily nepálské úřady a kompetentní instituce. Zástupce jedné z nich – Ang Tshering Sherpa, předseda Nepálské horolezecké asociace, kontaktoval naši redakci mailem, k němuž byly přiloženy i skeny oficiálních dokumentů a tisková zpráva ministra kultury, cestovního ruchu a civilní letecké dopravy. Podle ní si obě strany uvědomily své chyby a všichni zúčastnění se dohodli na usmíření a potvrdili, že se nic takového v budoucnu nebude opakovat.


Tisková zpráva ministra kultury, cestovního ruchu a civilní letecké dopravy

Na schůzi horolezců a Šerpů 29. 4. bylo sepsáno a několika horolezci (včetně Griffitha) podepsáno prohlášení, v němž obě strany deklarují, že:

  • si uvědomily si své chyby

  • se druhé straně omluvily

  • se nic podobného nebude nikdy opakovat

  • případné neshody se budou řešit s kompetentními institucemi – vládními případně delegovanými přímo v BC


Zápis podepsaný horolezci

Zdálo by se, že je tímto vše uzavřeno. Oficiálně po stránce úřední možná ano, ale jinak bude mít tento případ ještě dlouhou dohru. Naznačují to i napadení horolezci, kteří si zažili skutečné peklo a v horách bojovali o svůj život za zcela jiných podmínek, než jsou zvyklí – s agresivními lidmi: Horolezci byli schovaní v kuchyňském stanu, kde je před rozzuřenými Šerpy doslova vlastním tělem bránila americká horolezkyně Melissou Arnot, kterou si jako ženu nedovolili podráždění muži napadnout. Simone pak musel například vylézt ze stanu po kolenou a prosit za odpuštění, přičemž do něj kopali a útočili kapesním nožem. Ueli byl zraněn v obličeji.

Ueli Steck ztratil důvěru a do regionu Khumbu se podle jeho slov nikdy nevrátí, protože nemá jistotu, zda ho tam někdo nenapadne znovu. Mezi útočníky snažícími se ho zabít spatřil dokonce i Šerpy, kteří byli součástí jeho předchozí expedice a považoval je za své přátele. Steck i Griffith vnímají celou situaci jen jako zametení dlouho bobtnajícího problému pod koberec. Everest by tak v budoucnu mohl zůstat jen cílem komerčních expedic, stranou zájmu profesionálních horolezců...

Zdroj: mail od Ang Tshering Sherpy, Explorersweb.com, www.uelisteck.ch