České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

HoryZonty – festival dobrodružných filmů je za dveřmi

Festival dobrodružných filmů HoryZonty letos nabídne téměř dvanáctihodinový filmový maratón.

Třídenní program festivalu konaného v Trenčíně (10. - 12. listopadu 2011) bude opět nabitý zajímavými hosty, doprovodnými akcemi a chybět nebudou ani oblíbené workshopy. Svou účast tento rok potvrdil horolezec, který stál na několika osmitisícovkách - Ivan Fiala. Ten s Michalem Orolinem vystoupil před čtyřiceti lety na první československou osmitisícovku. Byla jí Nanga Parbat a nejen o ní, ale i o svých dalších výstupech bude vyprávět už ve čtvrtek.

Diváci se díky podpoře mezinárodního vyšehradského fondu mohou těšit i na zajímavé hosty z Čech, Polska a Maďarska. Prostřednictvím jejich přednášek doplněné o multimediální prezentace získají praktické informace a inspiraci na strávení aktivní dovolené u našich sousedů. Polsko z lezecké perspektivy představí vynikající polská alpinistka Eliza Kubarska. Bikerům představí nejlepší cyklo túry v Maďarsku horský cyklista Tamás Kovács. A z Čech dorazí vodák Tomáš Garlika, který bude prezentovat vodní turistiku a splavování českých řek.

Kromě hostů z vyšehradské čtyřky přijali pozvání na festival i slovenští kajakáři Peter Csonka a Nina Halašová, kteři se v létě zúčastnili světového šampionátu ve freestyle kajakovaní. Ti díky skvělému umístění potvrdili, že patří do kajakářské světové špičky. Sobotní program kromě nich doplní i netradičný cestovatel Roman Vehovský. Ve své multimediální prezentaci s názvem „Cestou osudu a náhody" prozradí, jaké to je vrátit se z klasické dovolené až po sedmi rokách.

Pro diváky i širokou veřejnost jsou jako vždy přichystané dopolední sobotní doprovodné akce. Ty se neobejdou bez vynášky pivního sudu po farských schodech a bez ukázky a možnosti vyzkoušení psích spřežení. Po roční pauze se opět vrací slackline a běžci si budou moci změřit síly v běžeckém souboji o „Pohár HoryZontov".

Tento rok dostali prostor v Posádkovom klube tři fotovýstavy. Autorské výstavy budou pod záštitou filmaře Pavla Barabáše a horolezce Kaza Lineka a vystavené budou i všechny fotky zaslané do fotosoutěže. Kromě toho bude mít na festivalu celoslovenskou premiéru nejnovější Barabášův film s názvem Pygmejovia.

Více informací, včetně programu, najdete na stránkách www.horyzonty.sk