České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Hory přejí připraveným aneb desatero bezpečné vysokohorské turistiky

Zamilovali jste se do hor? Nejste sami. Majestátní vrcholky si získávají srdce mnohých z nás. Víte ale, jak se ve vysokohorském prostředí chovat? Před horami musíte mít respekt. Mohou vás totiž i připravit o život. Poradíme vám, co udělat pro to, aby se tak nestalo.

Hory jsou krásné, tiché, s okolní drsnou až Máchovsky romantickou přírodou, tak kontrastní s prostředím velkoměstských aglomerací, ve kterých většina příznivců vysokohorské turistiky žije a pracuje. V horách pak hledají pravý opak.

1. Buďte připravení

Ticho a klid. Ale také adrenalin. Toho všeho se jim v horách dostává v koňských dávkách. Čekat je ale mohou také sníh, závěje a laviny. Počítáte s nimi? Měli byste. Říká se, že štěstí přeje připraveným. V tomto případě však platí, že hory přejí připraveným.

2. Hory nepřejí samotářům

Do hor se nikdy nevydávejte sami, ale ve skupině. V případě nehody vám druzí pomohou, nebo alespoň pomoc zavolají.

3. O svých plánech informujte okolí

I při cestě ve skupině se se svými plány svěřte i těm, kteří zůstávají na základně. Informujte je, v jaké lokalitě se budete pohybovat a kdy se vrátíte. Někdy se totiž do potíží dostane celá skupina. Pomoc pak zalarmují ti zvenčí. Jsou-li náležitě informovaní.

4. Připravte se na nepředvídatelné počasí

V horách je chladno. I v létě. Také tam často prší, fouká vítr a sněží. Obzvláště sníh v kombinaci s prudkým větrem vám může cestu překazit. Počasí proto sledujte v předstihu. A v případě rizika lavin raději nikam nevyrážejte.

5. Vsaďte na kvalitní outdoor oblečení

Vždy se vybavte teplým a nepromokavým oblečením, a to i přesto, že v nížině, ze které vyrážíte, je přes dvacet stupňů nad nulou. Základem je kvalitní outdoor oblečení. Kvalitní termoprádlo a zateplené bundy. Najdete je například v portfoliu značky Warmpeace.

6. Bez trekové obuvi daleko nedojdete

Další důležitou součástí výbavy je speciální treková obuv. Pevná, pohodlná a nepromokavá. Ve špatných botách toho moc neujdete.

7. Nepodceňujte svou batožinu

Batohy všech členů výpravy musí pojmout veškeré nezbytnosti, bez kterých se na tůře neobejdete. Velmi prostorná a lehká je například batožina značek Husky, Deuter a Mammut.

8. Vybavte se kvalitními stany

Plánujete několikadenní vysokohorskou túru? Pak se připravte i na chladné noci. Ty v bezpečí přečkáte ve stanu vhodném do vysokohorských podmínek. Pohodlí vám zajistí i karimatky a hřejivé spacáky.

9. Nepřeceňujte své síly

Je nám jasné, že v horách vám jde i o adrenalin a překračování hranic vašich možností. Svůj život ale všanc nedávejte. Máte-li pocit, že nějaký úsek je nad vaše síly, raději jeho zdolání vzdejte.

10. Neztraťte se

Ztratit se v horách rozhodně není nic příjemného. Pak může nastat boj o holý život. Na správnou cestu vás vrátí buzola.

 

 

Rádi soutěžíte? A co byste řekli tomu, kdybyste si během své oblíbené túry vysoutěžili batoh Deuter v hodnotě 2190 Kč? Soutěž o něj je pro vás připravena na e-shopu ceskyraj.com. Na něm také v těchto dnech probíjá zajímavá akce Huskoviny 2019, v rámci které máte jedinečnou možnost pořídit si produkty značky Husky s výraznou slevou. Tak ji nepropásněte.