České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Himálajské expedice aktuálně: první úspěšní osmitisícovkáři letošní podzimní sezóny

První říjnový den roku 2015 byl zdolán první osmitisícový vrchol letošní podzimní himálajské sezóny. Je jím Manaslu (8163 m) - osmitisícovka, na které je i česká expedice pod vedením Honzy "Trávy" Trávníčka. Na osmé nejvyšší hoře světa stanulo hned 15 lidí (šestice Šerpů a devět klientů agentury):

1. Santiago Quintero (Ekvádor)
2. Victor Hugo Rimac (Peru)
3. Daniel Stuart Trevena (Austrálie)
4. Philippe Jean Marty (Francie)
5. Vincent Jean Callet (Francie)
6. Boyan Petrov Petrov (Bulharsko)
7. Gaimpaolo Corona (Itálie)
8. Lu Shuigu (Čína)
9. Gilian Kit Wai Lee (Austrálie)
10. Cheji Norbu Sherpa
11. Mingma Thenduk Sherpa
12. Ang Dawa Sherpa
13. Pasang Nurbu Sherpa
14. Changbabu Sherpa
15. Mingma Sherpa

Dle posledních zpráv směřuje k výškovým táborům na Manaslu několik dalších expedic. Zřejmě i ta česká - tak držme place!


Manaslu (8163 m)

 

Sjezd z Makalu (8462 m)

Čtveřice Američanů (Emily Harrington, Hilaree O'neill, Kit Deslauriers a Jim Morrison) působí pod vedením extrémního skilpinisty Adriana Ballingera na Makalu, páté nejvyšší hoře světa. Včera se jim podařilo dosáhnout C3 (7450 m) a následně překonat hranici 8000 m. Kvůli velkému lavinovému riziku museli svůj pokus o vrchol vzdát. I tak zřejmě vytvořili nový výškový rekord, nikdo z takové výšky před nimi ještě horu na lyžích nesjel. Američané zbraně rozhodně neskládají a chtějí se v příštím týdnu pokusit o vrchol znovu.

 

Mt. Everest (8848 m)

Japonský horolezec Kuriki Nobukazu se na konci září pokusil o sólový výstup na nejvyšší horu světa, k druhému letošnímu pokusu vyrazí příští týden. V roce 2012 musel být zachraňován ze západního hřebenu Mt. Everestu (utrpěl vážné omrzliny a na rukou mu muselo být amputováno několik článků i celých prstů). Více o pokusu v roce 2012 zde: Japonec chce na Everest po těžké cestě a sám

 

Zdroj: www.explorersweb.com