České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Himálajská sezóna aktuálně: úspěšné výstupy na čtyřech osmitisícovkách!

Nedávno jsme vás informovali o slovenském horolezci Petru Hámorovi, který otevřel letošní himálajskou sezónu výstupem na Shisha Pangmu. O uplynulém víkendu dovolilo okno dobrého počasí hned několika expedicím vystoupit na další osmitisícové vrcholy:

Kangchenjunga (8586 m)
Ruský horolezec (kazašského původu) Denis Urubko – jeden z nejvýraznějších himálajistů posledního desetiletí vystoupil na vrchol sám (z C4) severozápadní stěnou dnes ráno (19. 5.). Výstup prý vedl variantou Britské cesty. Další členové expedice Boris Dedeshko (KAZ), Alex Txikon (ESP) a Adam Bielecki (POL) byli všichni 17. 5. v C4 (7650 m) a o den později se otáčeli ve výšce 8350 m - zhruba 240 m pod vrcholem.

 
Severozápadní stěna Kangchenjungy

 

Úspěch slavil i španělský nezmar Carlos Soria postupující z jihu. Na vrcholu byl tento !pětasedmdesátiletý horolezec společně s trojicí Šerpů Muktu, Barbu, Pasang a Jombu. Připsal si tak jedenáctý osmitisícový vrchol a stal se tak i nejstarším člověkěm, který kdy stanul na vrcholu třetí nejvyšší hory světa. Carlos Soria drží „věkové rekordy“ na K2 (65), Broad Peaku (68), Makalu (69), Gasherbrumu I (70) a Manaslu (71). Do Koruny Himálaje mu zbývají tři vrcholy: Shishapangma, Annapurna a Dhaulagiri. 

Z jihu vystoupil na vrchol také Ital Marco Camandona, zatímco ostatní členové expedice „Aosta Valley Kangchenjunga Expedition“ Marco Confortola, Favre Emrik a Cazzanelli François se museli otočit.

 
Nestárnoucí Španěl Carlos Soria

 

Makalu (8462 m)
První, kdo se letos dostal na vrchol Makalu, jsou Švýcaři Fred Roux a Mike Horn (17. 5.). Čtyřčlenná indická expedice otáčela kvůli vyčerpání 150 m pod vrcholem. Více štěstí a sil pak měli v neděli 18. 5. Philippe Gatta (ITA), Pasang Gombu (NEP), Al Hancock a Monique Richard (oba CAN), Dragan Celikovic (SRB) a Arvid Lennard Lahit (NOR), kteří stanuli na vrcholu.

 

Cho Oyu (8201 m)
Na této hoře působí hned několik převážně komerčních expedic. O víkendu se na vrchol podívalo okolo 20 lidí.

 

Dhaulagiri (8167 m)
Podobná situace je i na Dhaulagiri, kde bylo o víkendu potvrzeno 10 úspěšných výstupů.

 

Jedenáctičlenný tým "Benegas Brothers" na vrcholu Cho Oyu

 

 

Zdroj: Explorersweb.com, lidé&HORY