České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Hansjörg Auer o tragédii na Nilgiri South (6839 m)

Špičkoví rakouští alpinisté Hansjörg Auer, Alexander Blüme a Gerhard „Gerry“ Fiegl zdolali výzvu, o kterou se marně pokoušely expedice posledních třicet let. Prostoupili obtížnou jižní stěnu Nilgiri South (6839 m). Již během výstupu jevil Gerry Fiegl znatelné známky vyčerpání. Kvůli tomu musela trojice alpinistů při sestupu bivakovat kousek pod vrcholem. Následující den (26. října, tři dny po Gerryho 27. narozeninách) si ale únava a ztráta koncentrace vybrala nejvyšší daň. Před zrakem Hansjörga Auera – jednoho z nejlepších kamarádů – Gerry Fiegl uklouzl a ze svahu ve výšce cca 6050 m se zřítil do 800 m vysoké skalní stěny. Více už Hansjörg Auer:

„Když se před vašima očima zřítí dlouholetý kamarád, pozbude všechno okolo smysl. Naše společná expedice nemohla mít horší konec, prožíváme velký smutek. A přitom před pár okamžiky jsme se všichni tři objímali s úsměvy na rtech ze zdárného výstupu na vrchol.“


Nehoda se stala na technicky snadném úseku, kde alpinisté nebyli navzájem propojení lanem. Nehodu způsobila prý náhlá ztráta stability, která byla patrně příčinou Gerryho vyčerpanosti. Ještě ten den Hansjörg a Alexander sestoupili do základního tábora a rozjely se záchranné akce. Ty komplikovalo velmi špatné počasí, 3. 11. byly ukončeny bez úspěchu.

 

Zleva: Gerhard "Gerry" Fiegl a Hansjörg Auer

 

Hansjörg Auer přelezl s Gerry Fieglem řadu projektů - viz např.:

Černá vdova (800 m, WI6 M5)

The Music of Hope (500 m, 7a / A1)

S tyrolským spolulezcem Albertem Leichtfriedem zdolal cestu Dripping Elegance (110 m, M10/WI5+).

 

Hansjörg Auer a Albert Leichtfried budou hosty letošního Mezinárodního festivalu alpinismu Praha 2015.

 

Zdroj: Alpin.de, lidé&HORY