České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Garmin Adventures je webem pro sdílení zážitků zaznamenaných pomocí GPS navigace

Používáte GPS navigaci? Objevili jste zajímavou trasu, absolvovali jste náročný trek, nebo znáte výjimečné místo, o které byste se rádi podělili s ostatními? Vezměte GPS záznam, fotografie či video, napište krátký příběh a vše zveřejněte na serveru Garmin Adventures. Váš zážitek tak budete moci nejen jednoduše sdílet s ostatními outdoorovými nadšenci, ale možná je dokážete i motivovat, aby šli ve vašich stopách.

GPS navigace již nejsou nedostupným zbožím, postupem času se staly běžnou součástí našeho života. Řada uživatelů GPS navigací navíc pořizuje při pohybu v terénu záznam svých aktivit. Málokdy ale tento záznam nachází kromě krátkodobého přehledu statistik další uplatnění. Přesto by nejeden z těchto záznamů stálo za to zveřejnit a sdílet s ostatními. Web Garmin Adventures je navržen tak, aby uživatel jakékoliv GPS navigace měl možnost vzít záznam prošlé trasy, přidat popis, fotografie nebo krátké video a dát k dispozici ostatním.


Zobrazení uloženého dobrodružství

Jak Garmin Adventures funguje? Umožňuje uživatelům vkládat vlastní příběhy nebo dobrodružství. Pro vytvoření dobrodružství se používá program Garmin BaseCamp, který souží pro stahování dat z GPS Garmin, prohlížení map, plánování tras, a také vytváření záznamů pro Garmin Adventures. Garmin BaseCamp je volně stažitelný zde. Pokud stáhnete a otevřete program Garmin BaseCamp, najdete možnost tvorby dobrodružství v položce menu Pomůcky a odkazu Vytvořit dobrodružství Garmin. Tvorba dobrodružství je skutečně velmi jednoduchá. Postupně programu ukážete cestu k záznamu prošlé trasy, přidáte titulní obrázek, název a popis aktivity. Pokud máte více fotografií, můžete je vložit hromadně, stejně jako přidat krátké video. Zajímavý je způsob vkládání fotografií a videa. Program sám vkládá fotografie a video do trasy na místo, kde byly pořízeny. Fotografie i video je přitom možné pořídit jakýmkoliv zařízením – mobilním telefonem, fotoaparátem, GPS navigací..., je jen důležité zkontrolovat na zařízení správně nastavený čas. Program totiž srovnává čas v záznamu trasy s časem pořízení snímku a fotografii (nebo video) automaticky vkládá na správné místo.

Pokud máme dobrodružství hotové, můžeme si jej v programu BaseCamp přehrát. Během přehrávání letí kurzor nad digitální mapou, sleduje prošlou trasu a v místě, kde jsou pořízené fotografie nebo video, je zobrazí/přehraje. V případě, že jste s podobou dobrodružství spokojeni, můžete je publikovat. Publikovat znamená umísit dobrodružství na stránky Garmin Adventures. Publikované dobrodružství si mohou prohlížet ostatní uživatelé Garmin Adventures. Mohou si jej nejen prohlížet, ale i stahovat do svého počítače (pomocí programu BaseCamp) nebo nahrávat do GPS navigace. Pokud dobrodružství nahrajete do GPS Garmin, bude vás navigace v terénu schopna provést po této trase. Odkazy na vámi vytvořenou aktivitu můžete poslat ostatním, aktivitu můžete vložit na svůj facebookový profil nebo do svých webových stránek. Kromě vašeho popisu se u aktivity automaticky zobrazí statistické hodnoty trasy, jako jsou vzdálenost, časová náročnost a také výškový profil.


Zobrazení konkrétního místa trasy včetně fotografie

Garmin Adventures je zajímavým nástrojem nejen pro sdílení pozoruhodných výletů, ale i různých expedic nebo tratí outdoorových závodů. Zdarma a jednoduše poskytuje prostor, jak ukázat nebo zpropagovat oblíbené trasy nebo aktivity. Garmin Adventures může zpřístupnit vaše trasy nejen široké skupině uživatelů navigací značky Garmin, ale i uživatelům ostatních GPS navigací. Všechny záznamy je možné na Garmin Adventures nahrávat ve standardním GPX formátu, se kterým pracují například i mobilní telefony s GPS.

Podívejte se, jak vypadá ukázka trasy zpracovaná pro web Garmin Adventures.