České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Extrémní lyžařské sjezdy ve Švýcarsku

V únoru se dvojici švýcarských extrémních lyžařů Sébastien de Sainte Marie - Olov Isaksson podařilo sjet strmými stěnami dvou výrazných vrcholů. Sjeli severní stěny vrcholů Dent Favre v Bernských Alpách a Pilatus v Urnerských Alpách – více už ve své zprávě Olov Isaksson:

Pilatus severní stěna 500 m 5.3 E4

V listopadu, když jsem si dával kávu dole u jezera v Lucerne, jsem zahlédl krásnou linii v severní stěně Pilatu. První otázka, která mi v hlavě zazněla, byla: „Dá se to sjet na lyžích?“ Netrvalo dlouhou a šli jsme to se Sebem omrknout... Přístup ke stěně vede vzdušným traverzem po skalní římse, která končí u restaurace postavené přímo na stěnou.. V mlze a větru jsme sjeli krásnou linii, která je dobře viditelná z Lucerne – města plného skvělých lyžařů, a tak bych se nedivil, kdyby už tuto linii někdo sjel.


 

Dent Favre North Face 1100 m 5.3 E4 (2 slanění)

Seb má pro hledání nových linií perfektní oko. V únoru mě pozval k pokusu o sjetí severní stěny Dent Favre. Linie, která začíná dlouhým exponovaným traverzem po úzké skalní římse, nás dovedla do „schovaného“ kuloáru. Abychom do něj mohli naskočit, museli jsme slanit, další slanění následuje na jeho konci. Obě slanění jsou krátká. Povedla se nám další krásná nová linka!


Zdroj: Planetmountain.com