České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Everest: první letošní výstupy

V dnešních brzkých ranních hodinách (Nepálského času) vystoupil Bahrajnský princ Sheikh Mohammed Hamad Mohammed Al Khalifa společně se svým týmem osobních strážců a šerpů na vrchol Mt. Everestu. Expedici organizovala agentura Seven Summit.
Startovali ze čtvrtého výškového tábora již okolo 9.00 hod večerní a stoupali k vrcholu celou noc. Čelili velmi nízkým teplotám, odměněni však byli východem slunce na vrcholu a zároveň se vyhnuli davu průvodců a jejich klientů, kteří se chystají na vrchol v těchto dnech.
Teprve 19-ti letý Shehroze Kashif z Pákistánu se připojil k týmu z Bahrajnu a stal se tak nejmladším pákistánským horolezcem na vrcholu Mt. Everestu.
 


Výstupový hřeben krátce pod vrcholem Mt. Everestu, foto Ascents Himalayas


Tým z Bahrajnu jako první obdržel povolení k výstupu na Mt. Everest. Nepálská vláda se snaží zamezit velkému shlukování horolezců na jednom místě. Jedno z jejich nařízení vyžaduje, aby týmy vystoupili na vrchol v pořadí, v jakém permity obdrželi. Není však jasné, zda to bude dodržováno. Vzhledem k počtu horolezců, který se podle některých zdrojů blíží k 300, lze spíš očekávat dlouhé fronty pomalu stoupajících horolezců. Tak jako jsme byli svědky v roce 2019.
 


Tým šerpů, kteří letos jako první vystoupili na Mt. Everest, foto Seven Summit Treks


Již v pátek vystoupili jako první v letošní sezoně na vrchol Mt. Everestu šerpové, kteří na výstupové cestě připravují a pokládají fixní lano. Všichni se v pořádku vrátili do základního tábora. Někteří se pak na vrchol budou vracet se svými klienty.
Všechny plány však může překazit koronavirus, který se šíří v základním táboře. I když oficiální zdroje popírají přítomnost koronaviru v základním táboře, bylo již několik horolezců evakuováno do nemocnice do Kathmandu.

Nepál mezitím hlásí rekordní počty nově nemocných koronavirem, zvyšující se počet zemřelých, přeplněné nemocnice a nedostatek kyslíku, který se používá při léčbě nemocných.

 

Text : OJ
Zdroj: kathmandupost.com, explorersweb.com