České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Everest po 60 letech od prvovýstupu, rekordní BASE seskok ze 7200 m

Ve středu 29. května uplynulo přesně 60 let od prvního výstupu Edmunda Hillaryho a Šerpy Tenzinga Norgaye. Tenkrát se jednalo o průkopnický a objevitelský počin, dnes je takových výkonů bohužel jako šafránu.

Nejvyšší horu ovládl masový turismus. V roce 2013 je realita taková, že Ueli Steck z údolí Khumbu odchází se slovy, že se tam už nikdy nevrátí, protože se společně se Simonem Morem snažili o prvovýstup vymykající se komerční všednosti a z pohledu Šerpů porušili „nepsaná pravidla“, která pravděpodobně psala sama ruka volného trhu. Lidově řečeno dostali na hubu. O pěkných dnech se na vrchol Everestu tlačí až dvousethlavé zástupy lidu se Šerpy a umělým kyslíkem (mnoho z nich prázdné kyslíkové láhve odhazuje do stěn hory). Přesto se najde pár výjimek snažící se i v tomto cirkusu o nějaký průlomový sportovní výkon. Kromě Stecka a Mora se o těžký prvovýstup snažil i Kazach Denis Urubko s Rusem Alexeyem Bolotovem. Bohužel druhý jmenovaný zemřel v ledopádu Khumbu při nástupu pod stěnu.


Zástup turistů na Mt. Everestu, jak ho letos Zachytil Simone Moro

Zajímavý kousek se podařil 5. května jeho krajanovi – basejumperovi Valery Rozovovi (48), který seskočil ze severní stěny Mt. Everestu z výšky 7220 m. Loni mimo jiné seskočil jako první z vrcholu Shivling. Seskok z Mt. Everestu představoval velké riziko zejména díky řídkému vzduchu, ve kterém se skokan propadá mnohem více (brzy nabral rychlost cca 200 km/h), a také silným větrům. Podle zpráv z Mt. Everestu byl tento seskok z místa asi 200 m nad Severním sedlem rekordním (co do nadmořské výšky), ale možná ne posledním. Že by ruský extrémista chtěl oslavit 60. výročí prvovýstupu seskokem z vrcholu? Uvidíme...

TIP: Video (2:04) z rekordního seskoku z výšky 7220 m

 

Zdroj: Planetmountain.com, lidé&HORY