České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Everest, Lhotse, Makalu aktuálně

V posledních dnech se na nejvyšších vrcholech světa uskutečnilo několik pozoruhodných výstupů. Němec Thomas Lämmle završil pozoruhodný double, když 21. května vystoupil sólo a bez použití umělého kyslíku na Lhotse (8516 m). Pouhých osm dní před tím zvládl tímto stylem i Makalu (8485 m). Lhotse se stala pro 52letého alpinistu sedmým osmitisícovým vrcholem jeho kariéry.


Thomas Lämmle na  vrcholu Lhotse

Tzv. „High Double“ - tedy výstup na Mt. Everest (8848 m) a sousední Lhotse (8516 m) během 24 hodin - se podařil Australanovi Stevu Plainovi, který výstupem na nejvyšší horu světa stanovil rekord Seven Summits (nejvyšší vrcholy všech sedmi kontinentů během 117 dnů). High Double ve dnech 18. a 19. května 2018 zvládla i nepálsko-americká dvojice Tendi Sherpa a Mat Wood a také Matt Moniz (USA) a Willie Benegas (ARG). Moniz se ve svých teprve 20 letech stal nejmladším „doublistou“ v historii.


Zleva: Horia Colibasanu (ROM) a Peter Hámor (SVK)

Bohužel slovenská horolezecká legenda Peter Hámor a rumunský alpinista Horia Colibasanu se rozhodli kvůli nepříznivým podmínkám ukončit expedici, jejímž cílem byl extrémní traverz z Mt. Everestu a Lhotse.

 

Zdroj:  Alpin.de a Peterhamor.sk