České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Dvě nové cesty na Gstellihornu v Bernských Alpách

Švýcarští horolezci Yannick Glatthard a Jonas Schild vytvořili dvě nové cesty na 2817 metrů vysoký štít Gstellihorn, který se nachází v Bernských Alpách. V této horské skupině ale dominují především čtyřtisícovky, z nichž nejvyšší je Finsteraahorn (4274 m). Určitě nejznámějším vrcholem je zde ovšem Eiger (3967 m) se svou legendární severní stěnou. 


Glatthard a Schild. Foto Jonas Schild

Glatthard a Schild si za svůj cíl vybrali podstatně nižší Gstellihorn, který se nachází v jihozápadní části pohoří, poměrně daleko od švýcarského hlavního města Bernu, který dal této části Alp název, zato blízko městům Montreux, Sion nebo Martigny.  

Oba lezci se o prvovýstup v západní stěně Gstellihornu pokoušli již v roce 2020, kdy však ještě bohužel neuspěli. Vytvořit novou cestu v této stěně se jim povedlo až o rok později, kdy prostoupili linii nazvanou Wilde Has o obtížnosti 7b. 


Glatthard ve stěně. Foto Jonas Schild

Letos v srpnu se do oblasti vrátili s cílem vytvořit v této stěně další novou cestu. A to se jim podařilo. Zatímco loňská linie Wilder Has vede téměř přesně středem stěny, nová cesta nazvaná Stiller Has se ve stěně nachází více vlevo. Stiller Has je oproti loňskému výstupu také o něco obtížnější, prvolezci ji ohodnotili stupněm 7c+/8a. 


Yannick Glatthard dolézá jednu z délek. Foto Jonas Schild

Jonas Schild po výstupu prohlásil: „Počátkem 60. let minulého století byla západní stěna Gstellihornu považována za jednu z posledních velkých nevylezených stěn v Bernských Alpách. Poprvé byla prostoupena až v roce 1963. Zkusili jsme náš výstup přizpůsobit podmínkám ve stěně a nepoužívat borháky. Obě cesty v západní stěně nejsou mimořádně obtížné, je zde ale několik těžších pasáží. Určitě to jsou zajímavé cesty pro ambiciózní alpinisty, kteří rádi lezou na odlehlejších místech.“ 


Obě cesty, které dvojice vytvořila. Foto Jonas Schild

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com