České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Dominik Sádlo vyhrál MČR v běhu do vrchu a kvalifikoval se na MS

Jesenický Běh na Šerák byl v sobotu dějištěm Mistrovství České republiky v běhu do vrchu pro rok 2014. Zároveň zde vytrvalci bojovali i o letenky na světový šampionát, který čeká reprezentanty v polovině září v italském Casette di Massa. O další svůj atletický titul se přijel z Krkonoš poprat i čerstvý mistr Evropy ve stejné disciplíně, Dominik Sádlo. Ten měl sice už po evropském úspěchu letenku do Itálie zajištěnou, ale protože ho pořadatelé na start pozvali, a zároveň se jednalo o domácí šampionát, s díky jejich nabídku přijal. Běh na Šerák se řadí s délkou 9,5 kilometrů a převýšením 905 metrů k tomu nejtěžšímu, co se u nás běhá. Junioři běželi stejnou trať jako muži a ženy, juniorky měly svůj závod zkrácený na šest kilometrů a 450 metrů převýšení. Trasa závodu vedla pouze do vrchu, stejně, jako tomu bude za měsíc na mistrovství světa v Massa.

 

Sobotní letní počasí a start závodu v pravé poledne sliboval, že na trati bude opravdu velké teplo. Naštěstí ale většina závodu vedla lesem, tak se to dalo s pravidelným přísunem tekutin vydržet. Dominik sice do závodu nastoupil z plného tréninku, ale i tak dokázal po startu držet tempo s nejlepšími muži. Chleba se začal lámat v druhé polovině stoupání, kdy nastoupil Jan Janů, pozdější vítěz, a vedoucí skupinku roztrhal. Dál už běžel každý za své. Dominik držel průběžnou třetí pozici mezi muži, ale kousek před cílem se už projevily těžké týdny tréninku a celkově tak doběhl čtvrtý. V kategorii juniorů si ale bezpečně doběhl pro titul mistra České republiky. Po květnové „desítce" na dráze je to tak pro Dominika už druhá zlatá z domácího šampionátu, k tomu přidal dvě stříbra, nejprve v březnu v krosu a v červnu i z pěti kilometrů na dráze. K průběhu závodu Dominik uvedl: "Formu na mistrák jsme vůbec neladili, spíš jsem závod šel z docela těžký únavy. Od startu se běželo hrozně pomalu, spíš takticky, předbíhat nemělo cenu, protože trasa vedla na louce po vyšlapaném chodníčku. První polovina mi seděla, v druhé půlce pak si ale muži začali nastupovat a mě v rozhodující chvíli vůbec nešly nohy. Chyběly mi i seběhy, které mám hodně rád, ale trasa byla pro všechny stejná a v Itálii taky povede jenom do kopce. S výsledkem a domácím titulem samozřejmě jsem spokojený moc, snad jsem udělal radost lidem v okolí, s výkonem už tak moc ne. Ale trenér mě uklidňuje, že se není vůbec čemu divit, že ty poslední týdny tam musely být znát."


Kratší trasu juniorek ovládla Michaela Stránská, v hlavních kategoriích žen a mužů si pro tituly doběhli Monika Preibischová a již zmiňovaný Jan Janů. Podle pravidel světové vrchařské asociace může na MS v běhu do vrchu reprezentovat z jedné země až šest mužů, čtyři ženy a junioři a tři juniorky. Nominace českého atletického svazu ještě nebyla zveřejněna, ale všichni vítězové mají letenku do Itálie už teď jistou. Snad se jim tam bude dařit, stejně jako v loňském roce v polské Krynici, odkud si junioři přivezli zlato ze soutěže týmů a české juniorky skončili těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě.

 

 

Foto: skimo.cz, iscarex.cz, bezvabeh.cz