České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Dhaulagiri: konec expediční sezony?

Na Dhaulagiri (8167 m), sedmé nejvyšší hoře světa, působilo několik expedic. Byl mezi nimi i slovenský horolezec Peter Hámor. Téměř všichni však své expedice ukončili, nikomu se na vrchol nepodařilo vystoupit.

Nepálská vláda mezitím prodloužila zákaz mezinárodních letů až do konce května. Podle odhadů nyní čeká na návrat domu okolo 2000 zahraničních horolezců i trekařů, dalších až 5000 by se do Kathmandu mělo vracet v následujících dnech.


Dhaulagiri, foto Luis M. López Soriano

 

Velké množství horolezců (téměř 200!) se letos pokusilo zdolat Dhaulagiri. Většina expedic zvolila normální výstupovou cestu. Podařilo se jim vystoupit do druhého výškového tábora. Několik šerpů při fixování cesty vystoupilo až do nižšího třetího tábora ve výšce okolo 7000 m. Dál se už nikdo nedostal. Nebývale mnoho sněhu a vysoké riziko pádu lavin znemožnilo další postup.
Mezi účastníky expedic se také objevil koronavirus, několik z nich muselo být již dříve evakuováno.
Jeden z členů expedice, Carlos Soria, prohlásil, že důvodem neúspěchu jejich expedice jsou sněhové podmínky, nikoli koronavirus.

 


Dhaulagiri, foto Peter Hámor


Trojice horolezců ve složení Horia Colibasanu, Marius Gane a Peter Hámor si svůj základní tábor rozbila na začátku severovýchodního hřebene, cca 4h chůze výše, než zbylé výpravy.
Jejich cílem byl výstup na Dhaulagiri novou cestou severovýchodním hřebenem. Pro Petera Hámora to byl již třetí pokus o tuto cestu. I letos bohužel musel své snažení předčasně ukončit.
Začátkem tohoto týdne se trojice dostala až do výšky cca 6800 m, kde nocovali ve stanu. I když byli částečně chráněni serákem, zasáhla jejich tábor metr vysoká lavina. Stan museli rozřezat nožem, aby se jim podařilo dostat se ven. Zbytek noci strávili v bivaku a druhý den se vrátili do základního tábora.
Přetrvávající silný vítr a špatné počasí byly důvodem pro ukončení jejich expedice.



Postup do druhého tábora, foto Peter Hámor


Dhaulagiri, foto Peter Hámor

 

Podle posledních zpráv v základním táboře zůstává několik málo horolezců, mezi něž patří Carlos Soria, Luis Miguel López, Carla Pérez či Topo Mena. I oni chtěli základní tábor zprvu opustit, ale jakmile zjistili, že jsou mezinárodní lety zrušené až do konce května, rozhodli se v horách zůstat. Carlos dodává: „Chceme si užít hory a udržet alespoň malou naději na vrchol.“

 

Text : OJ
Zdroj: explorersweb.com, FB Peter Hámor