České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Den pro Radka Jaroše - reportáž

V neděli 6. září 2015 se v obci Blatiny na Českomoravské Vysočině uskutečnila celodenní slavnost věnovaná českému držiteli Koruny Himálaje Radku Jarošovi. Na terénním sedle s krásnými výhledy na okolní přírodu v blízkosti lezecké oblasti Drátník, kde Radek začínal s lezením, byl slavnostně odhalen žulový monument připomínající jeho výstupy na jednotlivé osmitisícovky v Himálaji a Karakoramu.

 

Slavnost byla zahájena v 10.30 hod poblíž hostince „U Kosků“ - v neděli 6. 9. 2015 to byl tzv. základní tábor. Okolo 350 vyznavačů alpinismu, horalů, fanoušků Radka Jaroše i jeho partneři a sponzoři vyrazili z tohoto základního tábora podél lesa po značené „Radkově himálajské cestě“ směrem na sedlo poblíž Drátníku. Cestou všichni minuli dva výškové tábory, kde bylo nabízeno občerstvení. V prvním táboře se představile firma Enervit, která Radkovi zajišťovala sportovní výživu při jeho expedicích. Krátce za C1 následovala „informační alej“ s 15 velkoplošnými panely – první panel byl o Radku Jarošovi, na následujících 14 panelech byly představeny jednotlivé osmitisícovky. Na zadní straně těchto panelů se mohl každý účastník slavnosti dozvědět, jak aktuálně komentovala média a tisk výstupy na jednotlivé osmitisícovky. Jednalo se o historicky velmi zajímavé informace. Celého výstupu ze „základního tábora“ se zúčastnili i Petr Mašek, Martin Koukal a Petr Vavrys, členové expedic Radka Jaroše.

 

Od 12.30 hod probíhal blízko Drátníku na připraveném pódiu ve volné přírodě za silného větru slavnostní ceremoniál. Jeho součástí bylo připomenutí sportovních úspěchů Radka Jaroše, na závěr celé show byl Radek korunován svou maminkou na českého himálajského krále a na hlavu mu byla posazena Koruna Himálaje. Součástí tohoto ceremoniálu bylo i Radkovo poděkování všem svým dlouholetým sponzorům, každý sponzor převzal od krále Himálaje certifikát za partnerství. Celý Den pro Radka Jaroše byl ukončen odhalením dvou žulových obelisků, na vyšším z nich jsou zaznamenány výstupy Radka na všech 14 osmitisícovek.

 

Krásný přírodní kout blízko lezeckých oblastí Drátník a Čtyři palice bude tak připomínat jedinečný úspěch prvního českého držitele Koruny Himálaje a jeho téměř dvacet let dlouhou cestu za svým cílem a snem. Návštěvu pamětního místa vřele doporučujeme všem sportovcům, kteří do tohoto koutu Vysočiny zavítají.

 

Další fotografie z akce "Den pro Radka Jaroše":

 

text a foto: Ladislav Jirásko