České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Dean Potter (1972-2015), nejvýraznější lezec, base jumper a slack-liner posledních let tragicky zemřel

Legendární americký lezec, base jumper a slack-liner Dean Potter (43) zemřel při BASE seskoku v Yosemitech, kde je tato činnost zakázaná. Spolu s ním seskok ve wingsuitu nepřežil ani jeho kolega Graham Hunte (29). Oba dva seskočili z místa v asi kilometrové výšce nad údolím zvaného „Taft Point“. Kolem deváté večer nahlásil jejich parťák v údolí, že s nimi ztratil spojení. Výsledkem pátrací akce, do které se zapojil vrtulník a mnoho záchranářů, bylo nalezení obou těl obětí. Objasnění příčiny zatím není potvrzené – mohli se během letu srazit, ale také se dostat do příliš nízké výšky, ze kterého nešlo přeletět žulovou bariéru. Co je jisté, že ani jeden z basejumperů neotevřel padák.


 

Dean Potter byl jednou z nejinovativnějších, nejoriginálnějších a také nejkontroverznějších osobností soudobé lezecké scény. Prolomil limity při rychlolezení, ale také lezení sólo bez jištění. Dvakrát překonal rychlostní rekord v cestě The Nose na El Capitanu (v roce 2001 s Timmy O´Neillem a v roce 2010 vytvořil se Seanem Learym dosavadní rekord 2h 36 min a 45 sek). V roce 2011 se s Timmy O´Neillem stali prvními lezci, kteří během 24 hodin přelezli tři největší yosemitské stěny: Half Dome, Mt. Watkins a El Capitan. Rovněž během pouhého jednoho dne vysóloval Half Dome a El Capitan. Lezeckou genialitu prokázal také v Patagonii, kde opět sám bez jištění prostoupil Supercanaletu na Fitz Roy a stejným stylem na stejný vrchol dokonce uskutečnil i prvovýstup California Roulette“.

Dean Potter se stal slavným také díky extrémním high-linám a BASE seskokům. Platí také za průkopníka disciplíny FreeBASE, kdy lezec leze bez jištění a v případě pádu použije padák na zádech. Tímto stylem přelezl například cestu Deep Blue Sea (7b+) na pilíři v pravé straně severní stěny Eigeru.



Dean Potter - higline na Cathedral Peak (3:51)


Vždy poslouchal své srdce a nelámal si příliš hlavu nařízeními zvenčí. V roce 2006 přelezl sólo Delicate Arch v národním parku Arches National Park, kde je lezení zakázané. Po tomto prohřešku od něj odstoupil hlavní sponzor – firma Patagonia. Poslední větší kontroverze vzbudil BASE seskokem společně se svým psem Whisperem: „Kdykoliv si balím padák, Whisper se kolem mě motá a chce být se mnou – tak jsem mu jeho přání jednou splnil,“ dodal Dean Potter na vysvětlenou. To, že si to Whisper s páníčkem parádně užil a že kritika ochranářů zvířat je trochu zbytečná, dokazuje i video When Dogs Fly (2:41).


BASE jumping si užíval i Potterův čtyřnohý kamarád Whisper


Snad nikomu jinému na světě by lépe neslušelo označení „extrémní sportovec“. Po talentovaném a nekonvečním Deanu Potterovi zbudou těžko uvěřitelné výkony, ale také jisté prázdno.

 

Zdroj: Climbing.com, Rockandice.com, lidé&HORY