České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Další prvovýstupy baskických bratrů Pouových

Nedávno jsme představili červnové prvovýstupy baskické bratrské dvojice Eneko a Ikera Pouových v peruánských Andách, masiv Cordillera Blanca, na vrcholy Urus Oeste, Urus Oeste III a Cashan, které všechny leží v nejvyšším peruánském pohoří Cordillera Blanca. 

Začátkem července se spolu s peruánským kamarádem Micherem Quitou vydali do stejné oblasti pod stěny vrcholu Pumahuacanca (5563 m). Ve trojici se jim podařil výstup novou cestou nazvanou One Push. Převýšení cesty je 1000 metrů, sklon stěny 85 stupňů a její obtížnost M7. Prostoupená trasa vede převážně po ledu a podle bratří Pouových je to jejich nejlepší vylezená cesta. Výstup ze základního tábora na vrchol jim trval 12 a půl hodiny, náročný sestup pak dalších 14 hodin. 


V průběhu lezení na Pumahuacancu. Foto Eneko a Iker Pouovi


Cesta One Push. Foto Eneko a Iker Pouovi

O pár dní později, 14. července, si připsali další hodnotný prvovýstup, když zdolali dosud panenskou východní stěnu Nevado Humashuraju Este (5350 metrů). Novou mixovou trasu nazvali Viva Peru Carajo! A přiřadili jí obtížnost M7. Teplota v den výstupu klesala až na minus 15 stupňů Celsia. „Linie sleduje malé ledové jazyky, které se vinou skálou a protínají celou stěnu jako pavučina,“ komentovali bratři. Cestu o sklonu 80 stupňů a převýšení 600 metrů lezla trojice zhruba sedm hodin. Dalších osm hodin trval sestup.


Při lezení na Humashuraju Este. Foto Eneko a Iker Pouovi


Cesta Viva Peru Carajo. Foto Eneko a Iker Pouovi

Do konce července se jim podařilo zvládnout ještě další pozoruhodné výstupy. Nejprve to byla skalní linie Tres Leches o obtížnosti 8c+ a pak výstupy na dvě šestitisícovky Tocllarraju (6034 m) a Ranrapalca (6164 m). Eneko a Ikera Pouovi dosud společně uskutečnili prvovýstupy v 59 státech světa. Zajímavé zcela jistě je, že první lezecký výstup zvládli doma v Pyrenejích. To bylo Enekovi 11 a Ikerovi 8 let. 


Na Ranrapalce. Foto Eneko a Iker Pouovi


Tres Leches. Foto Eneko a Iker Pouovi

Text: VŠ
Zdroje: explorersweb.com, planetmountain.com