České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Důležité zprávy od Krakonoše: KRNAP představil nové logo, Krkonošské muzeum slaví 130 let

Český Krkonošský národní park (KRNAP) a polský Karkonoski Park Narodowy (KPN) se od 17. 4. 2013 prezentují jedním společným logem. Tento mezi evropskými národními parky unikátní krok podtrhuje jednotnost celého území Krkonoš i dlouholetou spolupráci správ obou národních parků. „Krkonoše jsou jedno pohoří. Historicky jsme sice rozdělení státní hranicí, ale z hlediska ochrany přírody jsme přirozeně jedním územím. S kolegy na polské straně úzce a prakticky každodenně spolupracujeme a já osobně si toho velice vážím,“ říká ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka. Autory nového loga jsou David Škodný a Zdeněk Žitný z královéhradeckého grafického studia 2123design.

Sto třicáté výročí svého založení si připomíná Krkonošské muzeum Správy KRNAP ve Vrchlabí. Vzniklo v roce 1883 jako nejstarší instituce svého druhu v regionu. Výstava mapující nejdůležitější etapy historie muzea bude zahájena vernisáží v úterý 23. dubna 16:30 v budově bývalého vrchlabského kláštera a potrvá do konce června. „Muzeum je naše rodinné stříbro a potvrzuje to i neutuchající zájem veřejnosti. Pokud se nám podaří zrealizovat všechny naše plány, které s ním máme, tak po rekonstrukci bude ještě větším lákadlem a jednou z největších atraktivit regionu,“ říká Jan Hřebačka, ředitel Správy KRKNAP. Expozice je doslova naplněna zajímavými exponáty. „Návštěvníci uvidí například posledního krkonošského medvěda, cechovní poháry ale i Cypersovy nejstarší botanické a zoologické sběry. Z každého období tedy ty nejzajímavější věci,“ říká kurátor výstavy Jiří Louda.

Historie Krkonošského muzea

Krkonošské muzeum ve Vrchlabí vzniklo přičiněním Rakouského krkonošského spolku, který usiloval o turistické zpřístupnění Krkonoš, ale též o jejich ochranu a hlubší odborné poznání. Za tímto účelem byla nejprve roku 1881 založena spolková knihovna. Její správce průmyslník a přírodozpytec Viktor Cypers von Landrecy byl pověřen následně též vedením muzea, které spolek zřídil v roce 1883. Cypers ovšem nezačínal od nuly, neboť mohl navázat na přírodovědný kabinet manželů Kablíkových, který ve Vrchlabí působil v první polovině 19. století. Základem sbírek nově zřízeného Krkonošského muzea, nejstaršího v regionu, byly vlastní Cypersovy botanické, zoologické a mineralogické sběry. Významným milníkem bylo v roce 1920 sloučení spolkového a městského muzea a pak zejména rok 1966, kdy muzeum převzala Správa Krkonošského národního parku, silný zřizovatel s velkými plány. Výrazně se zlepšilo zpracování sbírek a po dokončení rekonstrukce i jejich uložení. Expoziční a výstavní plochy se rozšířily o tři historické domy na vrchlabském náměstí Míru. V 80. letech začaly práce na v té době zcela výjimečné audiovizuální ekologické expozici Kámen a život podle návrhu prof. Jana Jeníka a muzejního botanika RNDr. Jana Štursy. Expozice byla otevřena v roce 1984. K tematickému vyvážení stálých expozic přispělo roku 1995 otevření expozice Člověk a hory v ambitu kláštera a stálých výstav v historických domcích – v roce 1991 z historie turistiky v Krkonoších a v 2004 z dějin města Vrchlabí. Navíc dnes pořádá Krkonošské muzeum ve Vrchlabí krátkodobé výstavy ve třech dalších samostatných výstavních prostorách.

Zdroj: Krnap.cz, Radek Drahný