České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Cyklistická expedice „Cesta k písmu": Oslnovice – Istanbul – Soluň – Benátky – Velehrad

Oslnovice – Istanbul – Soluň – Benátky - Aquileia – Velehrad, to je trasa, kterou povede cyklistická expedice po stopách svatého Cyrila a Metoděje. Celá trasa měří okolo 3 000 km a skupina devíti mladých nadšenců tuto trasu míní urazit za necelý měsíc. Mezi nimi je i Dáša Rybářová, která níže odpovídá na pár otázek. Cyklisté projedou 12 zemí napříč Evropou. Výpravu povede Pavel Voříšek, který má s podobnými cestami velké zkušenosti, sám totiž podnikl cesty do Říma a Santiaga de Compostela ve Španělsku. Devítičlenný tým vyrazí na cestu dne 26. července v 9:00 hodin od kaple Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Oslnovicích. Plánované zakončení cesty napříč Evropou je dne 24. srpna na Velehradě. V letošním roce slavíme 1150. výročí příchodu soluňských bratří Cyrila a Metoděje na území Velké Moravy, kteří patří k symbolům slovanské identity. Stáli u počátků naší dnešní kulturní a hodnotové podstaty.

Proč název „Cesta k písmu"?

Celá cesta, kterou pojedeme, není totiž pouze cesta po stopách Cyrila a Metoděje, ale je to cesta, která dovedla Slovany k jejich vůbec prvnímu písmu, tedy hlaholici. První část cesty, na kterou se vydáváme, vede do Konstantinopole, kam mířili poslové knížete Rastislava žádat byzantského císaře Michala III. o vyslání učitelů, kteří by nám dali písmo a tím umožnili srozumitelný výklad křesťanské víry. Druhá část naší cesty vede po stopách Cyrila a Metoděje, přesná trasa není nikde zaznamenána, proto jsme trasu sestavili dle historických předpokladů. Název naší cyklistické expedice byl tedy zvolen právě pro komplexnost této cesty, která vedla slovanské národy k jejich prvnímu písmu. Vznikající dokumentární film, který na naší cestě vznikne, je jedinečný svou nonkonformní myšlenkou, nesnaží se totiž o pouhé shrnutí a vyzvednutí významnosti historických faktů, ale bude více zaměřen na srovnání historických souvislostí se současností.

Kdo vlastně jtme?

Jsme skupina mladých lidí, která se k sobě dostávala téměř rok. V naší skupině najdete jak studenty různých oborů, tak i pracující. Nejstaršímu členu týmu je 32 a nejmladšímu 18 let. Každý má v této skupině podíl na určité části tohoto projektu. Vzhledem k náročnosti celého projektu nám také pomáhá spousta kamarádů, kteří s námi sice nepojedou, ale mají velký podíl na této naší cestě.

V týmu máte mladého kameramana Pavla Maška, který bude Vaši "Cestu k písmu" dokumentovat. Co nám o sobě můžete říct?

Je mi 22 let a právě jsem absolvoval bakalářskou část svého studia jako kameraman. Autorskému dokumentu se však věnuji jako režisér, čemuž odpovídá i můj bakalářský film Pouť, který získal první cenu na studentském filmovém festivalu Pod Nebesy v Lipníku nad Bečvou, kde porazil dvojnásobným počtem hlasů studentské filmy úspěšné na zahraničních filmových festivalech. Kromě toho mám za sebou i natáčení videoklipů, reklam a školních cvičení.

Kde plánujete nocleh a jak se budete stravovat?

Ubytování nelze plánovat předem, tudíž budeme přespávat tak různě, podle toho kam daný den dojedeme. Vezeme si vlastní jídlo, ale budeme využívat i místní zdroje, těšíme se, že ochutnáme nějaké místní speciality.

Jaký je rozpočet Vašeho projektu? Jste v kontaktu s nějakými zahraničními médii?

Celý tento projekt se snažíme klasifikovat jako nízkorozpočtový. Přitom se odhadované celkové náklady blíží k pěti stům tisícům. Největší část nákladů zabírá pouze půjčovné na kamerovou, zvukovou a střihovou techniku. Celý dokumentární štáb i celý zbytek týmu pracují bez nároku na honorář. Ano, oslovujeme i zahraniční média a rádi bychom se s nimi v průběhu naší cesty potkali.

Devátý člen Vám stále chybí, nebo už je jistý?

Stále probíhá výběrové řízení. Máme zájemce, vše se rozhodne 17. července. Stále se však můžete přihlásit! Veškeré informace najdete na našich stránkách www.cm2013.cz a na facebooku (Cesta k písmu), nebo nás můžete kontaktovat na e-mail: info@cm2013.cz