České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Conor Phelan – průkopník skialpinismu v americké Nevadě

Americký horolezec a lyžař Conor Phelan si jednou při návratu do svého městečka Reno v americkém státě Nevada všiml hory, která velmi upoutala jeho pozornost. Zjistil, že jde o 2660 metrů vysoký vrchol Tule Peak, nejvyšší vrchol pohoří Virginia Mountains. Phelan se začal o horu zajímat a našel jen stručný přehled pěších výstupových tras. Neobjevil ale žádné informace o lyžování na tomto vrcholu. 


Conor Phelan. Foto Will Phelan

Proto se jednoho velmi chladného zimního dne sám vydal k vrcholu a následně sjel na skialpech jižní svahy této hory. Tento úspěšný počin ho inspiroval k vyhlášení projektu The Prominence Project. Rozhodl se vyhledat všechny vrcholy na území státu Nevada, jejichž relativní výška nad okolím je alespoň 3000 stop (914 metrů). Zjistil, že takových vrcholů je celkem 64. Tyto vrcholy se rozhodl v následujících letech sjet na lyžích. 


Mapa označujícíc zdolané a chybějící vrcholy projektu. Foto Conor Phelan

Tímto svým projektem chtěl místní a dosud málo vyhledávané hory představit veřejnosti a návštěvníkům. Na rozdíl od okolních států jako je Colorado, Utah či Montana neexistují o většině vrcholů v Nevadě žádné informace o skialpových trasách a lavinovém nebezpečí. Do této aktivity zapojil i mnoho svých přátel. Phelan přitom není profesionální lyžař, ani závodní skialpinista, ale „jen“ lyžařský nadšenec. Díky svému webu a kanálu na Youtube, kde má všechny sjezdy natočené, oslovil a zaujal velké množství lyžařů. 


Lyžování nad jezerem Pyramid Lake. Foto Conor Phelan

Celý projekt začal v březnu 2019 výstupem na Tule Peak, do konce této zimy zvládl výstupy na dalších pět nevadských vrcholů. Následující zimu sjel na lyžích dalších devět hor a během zimního období 2020/2021 zvládl dalších devět štítů. Zimní sezónu 2021/2022 zakončil skialpovým sjezdem pěti nových vrcholů. Přes polovinu z celkového počtu 64 hor se dostal letos 19. února, když slyžoval 3445 metrů vysoký Troy Peak. 


Rain Felkl a Clay James na hřebenu Wheeler Peaku. Foto Conor Phelan

Phelan dosud sjel 35 z celkového počtu 64 vrcholů. Navíc ale zvládl slyžoval dalších 15 hor ležících mezi pohořími Sierra Nevada a Skalisté hory. V tomto případě se jedná o vrcholy, které buď nesplňují podmínku převýšení 914 metrů, nebo leží na území sousední Kalifornie. Velmi často byl vůbec prvním skialpinistou, který zvládl sjet svahy těchto hor.


Will Boyer a Hunter Harteshorne u vrcholu Morey Peak. Foto Conor Phelan 

K dokončení projektu zbývá Phelanovi ještě 29 panenských vrcholů. Sám prohlašuje, že mu bude ještě několik let trvat než projekt dokončí. Zimy bývají totiž v Nevadě poměrně suché a na mnoha místech se sníh vyskytuje jen zřídka. Dva vrcholy projektu The Prominence Project navíc leží na pozemcích americké armády, takže pro výstup na ně bude třeba získat zvláštní povolení. K tomu všemu Phelan uvádí, že jeho hlavním cílem je prozkoumat a poznat neznámé hory a vrcholy a zpřístupnit je veřejnosti. 


Pod vrcholem Worthington Peak. Foto Conor Phelan

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com