České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Christian Stangl zdolal K2 a je krůček od svého životního horolezeckého cíle

Rakouský skyrunner Christian Stangl uspěl na své osudové hoře, když 31. července zdolal obávanou K2 (8611 m). K vrcholu vyrazil z C3 (7400 m) s pár ořechy v kapse a dvěma litry tekutiny v 10 hodin večer (30. 7.), na nejvyšším bodě stanul v 16 hodin následujícího dne. Po 23 hodinách byl zpět v C3. Stangl se zařadil mezi šestici mužů, kterým se v této szóně na „ká dvojku“ podařilo vystoupit bez použití umělého kyslíku: kromě něj to jsou Azim Ghaychesaz (Irán), Oscar Cadiach (Španělsko), Adam Bielecki (Polsko), Peter Hámor (Slovensko) a Pavel Bém (Čechy) – více o česko-slovenském úspěchu ZDE.

TIP: Prohlédněte si vrcholové video (1:08).

Christian Stangl se o K2 pokoušel letos již po páté. Při svém čtvrtém pokusu v roce  2010 již neunesl tíhu neúspěchu a v totálním vyčerpání si v podvrcholové partii vsugeroval, že je nahoře a K2 zdolal. Jeho senzační zprávu o úspěchu za pár dní vystřídala omluva. Stangla usvědčila jeho „rádoby“ vrcholová fotografie. Přiznal barvu a veřejně prohlásil, že na vrcholu K2 nebyl. Více ZDE.


Na vrcholu K2

Stangl chce být prvním člověkem na světě, který zdolá tři nejvyšší vrcholy všech kontinentů. Z 21 vrcholů mu už zbývá pouze Shkhara (5193 m) – vrchol na rusko-gruzijské hranici. Dokončit svůj vysněný projekt se pokusí na jaře 2013. Času má dost, protože jediný, koho může považovat za svého „pronásledovatele“, je Američan Ricky Munday, kterému zbývá ještě 14 vrcholů.

Zdroj: www.skyrunning.at

Související články:

Lhář Stangl pokračuje ve své kariéře – na vrchol Kangchenjungy šel raději s kamerou

K2 letos na vrchol nikoho nepustila – skyrunner Stangl o svém výstupu lhal!

Skyrunner plánuje 2 x Seven Summits